Beleegyezés: a közösülés törvényesítése

Puzsér Róbert 2020. december 28. 15:31 2020. dec. 28. 15:31

Svédország után Dániában is módosították a nemi erőszak fogalmának törvényi meghatározását: a jövőben erőszakcselekménynek minősül az a szexuális aktus, amelybe valamelyik fél nem egyezett bele egyértelműen.

Az Isztambuli Egyezmény által inspirált új legáldefiníció ismeretében a skandinávok lassan megszokják, hogy „a nem nemet jelent” iránymutatása immár érvénytelen, mostantól ugyanis „csak az igen jelent igent”. Azt pedig, hogy ez mennyire nem tréfa tárgya, egyértelműen jelzi, hogy Svédországban a nemi erőszakért elítéltek száma hetvenöt százalékkal nőtt a módosítás nyomán.

Egy társadalom szexuális kultúrája, annak szokásai és szabályai nem egy öröktől fogva létező erkölcsi rend pillérei – nyilván lehet akár a jog szabályozásával is korrigálni rajtuk, és megkövetelni akár írásos beleegyezést, akár egyéb bürokratikus protokollt. Bevallom, én a kulturális problémák megoldásának eszközét nem a Büntető Törvénykönyv szigorításában látom, hanem mondjuk abban, hogy az iskolák mélyebb és minőségibb tudást közvetítsenek a szexualitásról és az intimitásról. Akárhogy is: a skandináv szabályozást a következő évtizedben minden bizonnyal Európa más államai is törvénybe foglalják majd.

A fentiek szellemében jelzem, hogy Magyarországon a Való Világ című reality-show keretében VV Renátó és VV Fru addig maszatolnak a paplan alatt, míg a lány egy ponton közli, hogy „nagyon égő, bazdmeg, soha nem akartam ezt, baszki, soha”, aztán a rámenős Renátó unszolására mégis úgy folyik tovább az aktus, mintha az mindkét fél szándéka szerint zajlana. A feminista szervezetek tiltakozása elmarad, hisz az erőszakcselekményt a szabad és demokratikus média legfőbb hazai orgánuma, az RTL szállította a magyar otthonokba. Ennek fényében még kevésbé kell csodálkozni, hogy abból sem lesz botrány, ahogy VV Gina bármiféle beleegyezés nélkül ráveti magát a műsor egyik szereplőjére, hogy ölében erotikus táncot lejtsen.

Miközben az RTL Híradója az Isztambuli Egyezményben foglaltakat haladó és kívánatos kulturális irányként mutatja be, a tévécsatorna tömegével gyárt olyan médiatartalmakat, melyek száznyolcvan fokos szöget zárnak be a skandináv értékekkel. Jó lenne, ha a liberális elit végre meghatározná viszonyát a nemiséghez, az egyéni felelősséghez, 1968 és a szexuális forradalom szelleméhez, mert ha ők nem döntenek erről, Orbán Viktor és Semjén Zsolt majd fog.