Bencsik András szerint Demeter Szilárd gázkamrázós írása kifogástalan

HírKlikk 2020. december 1. 11:27 2020. dec. 1. 11:27

Bayer Zsoltot nélkülözniük kellett hétfő este a Hír TV Sajtóklub című műsorának nézőinek, de erős mondatokban így sem volt hiány – állapítja meg a műsort szemléző Népszava.

Téma volt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának gázkamrázós írása is. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szerint Demeter Szilárd azt a bűnt követte el, hogy kimondta, bűnös nép vagyunk a Nyugat szemében, „mert ránk akarják ereszteni ezt a rettenetes migránstömeget”.

Szerinte az írást túlérzékenységből kifogásolták a magyarországi zsidó szervezetek. Úgy gondolja, kár volt eltüntetnie a főigazgatónak az írást, mert talán túlzó volt a megfogalmazás, de teljesen igaza van. Óvodás színvonalúnak nevezte azt a vitát, hogy kihez szabad magunkat hasonlítani. „A zsidók szenvedéséhez nem hasonlíthatjuk magunkat, de reméljük, a bantu négerekhez vagy a kihalt gepidákhoz szabad.”

„Nem bántani akart Demeter Szilárd. Épp ellenkezőleg, védeni akart.”

Szerinte az írás kifogástalan, „nem volt abban semmi  szerencsétlen fogalmazás, az úgy volt helyes, ahogy volt.” Egyúttal reményét fejezte ki, „hogy az a nagy fájdalom” ami ebben az írásban megfogalmazott, az nem teszi teszi tönkre a karrierjét. 

A Mediaworks központi szerkesztőségének vezetője kifejtette, ő maga nem fogalmazott volna olyan élesen, ahogy azt Demeter Szilárd tette. Néző László szerint a főigazgató talán nem mérte fel, milyen következményei lesznek az esszének, „egyébként az írásával túl sok baj nincsen, abban van igazság.” Kifogásolta, hogy amikor az össz-ellenzék a borsodi időközi választáson Bíró László mögé állt, akkor a Mazsihisz néma maradt. 

A műsor résztvevői párhuzamot vontak Demeter Szilárd írása és a lapunkban korábban megjelent karikatúra között, amelyen Müller Cecília Jézus Krisztus keresztfájánál áll. Néző László szerint ha a baloldaliak és a liberálisok úgy gondolják, hogy lehet Krisztuson és Mohameden gúnyolódni, akkor lehessen a holokauszton is. 

„Mi szerintünk nem lehet egyikkel sem. De ha szerintük lehet, akkor fogják be a pofájukat” – zárta mondandóját a kormánypárti újságíró.

Forrás: Népszava