Berángatta a vécébe, s agyba-főbe verte edzője a fiatal úszót

HírKlikk 2021. november 6. 13:10 2021. nov. 6. 13:10

Cseh László nyitotta meg a sort néhány nappal ezelőtt, amikor a nemrégiben visszavonult sokszoros bajnok úszó arról beszélt, hogy egykori edzője, Turi György milyen embertelen, brutális módszerekkel igyekezett kihozni versenyzőiből a minél jobb eredményeket. Kiderült, hogy az uszoda maga volt a pokol, ahol mindennaposak voltak a verések, volt olyan úszó, akit hajánál fogva húzott ki a medencéből az edzője.

Cseh szerint nem volt olyan nap, hogy valamelyikük ne sírt volna az edzésen. Most Kiss Noémi, az azóta íróvá vált egykori úszó, Egerszegi Krisztina edzőtársa folytatta a sort. Állítása szerint előfordult, hogy az edző egy fiút agyba-főbe vert a vécében, amiért az nem teljesítette a szintet.

Azt mindig is tudni lehetett, hogy az uszodák világa kemény helynek számít, az edzők nem válogatnak az eszközökben, hogy tanítványaikból kihozzák a legjobb eredményt. Ennek érdekében, még a testi fenyítésektől sem riadtak vissza, erről beszélt most a Blikknek Kiss Noémi is, valamint arról, hogy míg a fiúkat verték, nem volt ritka, hogy a lányokat szexuálisan molesztálták.

A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó Cseh László máig nem tudta megbocsátani volt mestere, Turi György edzésmódszereit, s most Kiss Noémi író beszélt arról, hogy fiatal sportolóként a Spartacusban szintén elszenvedte a kegyetlenkedéseket. Az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként próbálta átvészelni a hétköznapokat, végül abbahagyta az úszást. A múlt emlékeitől máig nem tudott teljesen megszabadulni, az akkori történések több művében is visszaköszönnek.

Kiss Noémi elmondta a Blikknek, régóta várta, hogy a fizikai erőszakról beszéljenek az úszók, hiszen mindez köztudott a sportágon belül, de sajnos a legtöbben hallgatnak, még mindig nem mernek megszólalni. Pedig a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is nyilatkozott olykor arról, hogy Széchy Tamás, az edzője verte. De a szövetségi kapitány Sós Csaba sem beszélt, pedig dolgozott együtt Turival, és ismerte a módszereit.

Forrás: Blikk