Berki Krisztián és a demokratikus választás éthoszának lerombolása

Puzsér Róbert 2020. október 31. 17:48 2020. okt. 31. 17:48

Azután, hogy Rogán Antal és Hajdú Péter a tavalyi önkormányzati választás előtt levették a láncról, és szabadjára engedték Berki Krisztiánt, most úgy döntöttek, hogy a következő országgyűlési választáson is a magyar társadalomra eresztik, a kétes hírű médiasenki pedig úgy áll az elé vetett szerephez meg az azzal járó nyilvánossághoz, mint pitiáner bűnöző a hetes buszon talált pénztárcához: nem kérdez, nem moralizál, hanem a magáévá teszi.

Berki Krisztián úgynevezett pártjának elindításával az Orbán-rendszer nem pusztán kamupártot és kamujelölteket állít pár tizedszázaléknyi protestszavazat eltérítésének reményében. Ez a módszer eddig sem befolyásolta érdemileg a választások eredményét, ezek a kamupártok hiába kerültek az adófizetők sok százmillió forintjába, a Fidesz semmit nem profitált belőlük – és ez várhatóan 2022-ben sem lesz másképp. Berki Krisztián elindítása nem taktikai zavarórepülés, hanem hosszú távú politikai stratégia.

A nemzeti együttműködés rendszere Berki Krisztián személyével a választás, az utolsó még valamelyest működő demokratikus intézmény éthoszát támadja. Egyrészt azzal, hogy a politika szereplőit összeberkizi, a politikusi szerepet a létező legcsekélyebb értékre, a negatív tartomány legaljára, Berki Krisztián nívójára árazza be. Másrészt a közéleti vitákból, a kormánykritikákból és a politikai víziókból a nemzeti együttműködés rendszere Berki Krisztián pártalapításának gesztusával alávaló bulvárlátványosságot kreál. Érvelsz valami mellett? Berki Krisztián fingik egyet. Előadsz valami érdemlegeset? Berki Krisztián letolja a gatyáját. Mondasz valamit, ami fáj a kormánynak? Berki Krisztián elkezdi enni a fikáját, és az ürülékével dobál meg.

Az Berki Krisztián szerepe a politikában, ami annak a hajléktalangalerinek, amit a konkurencia a szemközt nyílt étteremre küld. Büdösek, koszosak, hangosak, részegek – ha kiteszed őket, a bejárat elé ülnek, ha rendőrt hívsz rájuk, önérzetesen felháborodnak, hogy ők csak enni akartak, és nem is értik, miért nevezik őket büdösnek: Isten bizony, hogy múlt héten fürödtek a hajléktalanszállón. Akármi is lesz az eredmény, a vendégek elkerülik majd ezt a helyet, és mások sem fognak a közelben éttermet nyitni, s bár a környék presztízse alacsony marad, ott ugyanaz az étterem őrzi meg monopolhelyzetét. Aki Berki Krisztiánra pillant, azt a karokat és lábakat növesztett gyalázatot látja, amit Orbán Viktor és hívei lelkük mélyén a demokráciáról gondolnak.