Bérlakásokat kell építeni!

HírKlikk 2021. július 22. 12:27 2021. júl. 22. 12:27

Az emberek elemi igénye a lakhatás, de egyre kevesebb a lehetőségük a megteremtésére. Ezért az államnak bérlakásokat kell építenie, mert az emberek segítséget várnak – mondta Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője a Spirit FM adásában csütörtökön.

Ha a 2022-es választások után Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje alakíthat új kormányt, ez meg is valósulhat – mondta.

Az elmúlt tíz évben a Fidesz a saját szavazóközönsége, a felső-középosztálybeliek és a középosztálybeliek igényeit elégítette ki e téren: azokét, akiknek volt pénzük és tulajdonszerzési vágyuk, hajlandók voltak eladósodni, megházasodni és gyermeket vállalni. 

„De mi lesz a többiekkel?” – tette fel a kérdést a képviselő.

A tőkenélkülieknek, a szerényebb családi körülmények között élőknek, a bátortalanabbaknak, az élettársi kapcsolatban élőknek; akik „nem akarnak vállalkozni, egyszerűen csak lakni”, nem megoldás a CSOK – mutatott rá.

„Az ő megoldásuk a bérlakás!” – jelentette ki.

Azt mondta: a lakásokat meg kell építeni, és egy igazságos elosztási rendszert kell kialakítani, ahol a rászorultság nagyon fontos szempont lehet. Az üzemeltetést pedig az önkormányzatok kezébe kell adni, mert ők tudják, kik a rászorulók.

Hiszékeny elmondta: a hozzá érkező megkeresések 70 százaléka a lakhatást érinti; az emberek nem tudják egyedül megoldani ezt a gondot.

Mint mondta, közvetlen tapasztalata Budapest XIII. kerületéből van, ahol korábban két cikluson keresztül alpolgármester volt: ott az önkormányzat beemelte a lakáskérdést a megoldandó feladatok közé, és az országban egyedüliként, folyamatosan épített bérlakásokat az elmúlt tíz évben, és még most is épít.