Bespájzolni vagy nem, ez itt a kérdés

NVZS 2020. február 25. 15:15 2020. feb. 25. 15:15

Sokan aggódnak már a koronavírus miatt, kiváltképpen az olaszországi fejlemények után. Egyre többen gondolják úgy, hogy minket sem fog elkerülni a járvány. A határainkon túlról érkező tudósítások, beszámolók alapján, próbáljuk elképzelni, hogy mi várhat ránk, s ennek megfelelően, listázni a teendőinket. Vannak, akik ennél már előbbre jutottak.

Emlékszem, mennyit mosolyogtam a Nagyimon, amikor idegeskedni kezdett, ha a spájzban rosszabb időkre eltett olaj két liternél kevesebbre csökkent, vagy ha már nem sorjázott a polcon két-két kiló lisztből, cukorból, rizsből, babból, s a krumplit, a hagymát tartósa(bba)n megőrző tárolóknak már csak az alján árválkodtak a termények. S persze kellett mindig tartani konzerveket, kekszet, téliszalámit, keménysajtot, amikor már feltalálták, tartós tejet, stb.  – csak akkor volt meg a komfortérzete a huszadik századot ténylegesen végigélő (az 1899-ben született és 2005-ben eltávozott) Nagyimnak.

És láss csodát! Az ízig-vérig a XXI. században élő és ahhoz idomuló pragmatikus csemetém tegnap azzal áll elő, hogy ő bizony bespájzolt rosszabb időkre. Mert emlékezett arra, hogy az ő Dédnagyija is így tett Ha ne adj’ isten! eléri Magyarországot is a koronavírus, ne kelljen órákat sorban állni egy liter tejért és kenyérért. Hogy a családja semmiképpen se kényszerüljön nélkülözni. Az ő spájzában is ott sorakozik már a tartalék olaj,  liszt, cukor, rizs, stb.

Gyanítom, ez a bespájzolás sok háztartásban már megkezdődött. Ha még valaki nem gondolt rá, bizonyára a környezete hatására meg fogja tenni. Ebben lehet segítségére a fogyasztói szemszögből az életet vizsgáló és ennek megfelelően a napi gyakorlati életet is segítő témákat terítékre vevő portál, az azénpénzem.hu mai cikke.  Az írás praktikus tanácsokat ad arra, hogyan érdemes és tanácsos bespájzolni most, a koronavírus fenyegetésének az árnyékában. Csinos kis táblázatot is közöl az ajánlott cikkekkel és mennyiségekkel. Az élelmiszerek mellett, higiéniai termékeket és gyógyszereket is számba vesz.

Nem akarok pánikot kelteni (s nem vagyok a bespájzolásból bizonyára hasznot húzó kiskereskedelem szószólója sem), de az biztos: most már én is elszaladok a boltba, s veszek a spájzba ezt meg azt.