Beszakadt a magyar energiafelhasználás

HírKlikk 2023. január 11. 11:35 2023. jan. 11. 11:35

Magyarországon jelentősen csökkent a gáz- és elektromos energia használat tavaly decemberben, a 2021-es év azonos szakaszához viszonyítva. Ebben szerepet játszik az enyhébb időjárás, de minden valószínűség szerint a tudatos energiafelhasználás is.

Magyarországon jelentősen csökkent a gáz- és elektromos energia-használat tavaly decemberben, a 2021-es év azonos szakaszához viszonyítva. Ebben szerepet játszik az enyhébb időjárás, de minden valószínűség szerint a tudatos energiafelhasználás is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, 2022 során összesen 17 százalékkal csökkent az ország gázfogyasztása. A múlt év utolsó hónapjaiban a háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgáz felhasználásukat 2021 azonos időszakához képest. Ez összességében 24 százalékkal kevesebb – írja a Portfolio az Energiaügyi Minisztérium szerda reggeli közleményére hivatkozva.

A 2021-es évhez képest tavaly a lakossági felhasználók körében 16,6 százalékkal a gazdaság esetében pedig 17,2 százalékkal volt alacsonyabb a gázfogyasztás. Érdemi csökkenés volt a villamos energia-fogyasztás esetében is. A 2021-es eredményekhez képest decemberben több mint hét százalékos volt a villanyáram fogyasztás csökkenése, éves szinten pedig közel három százalékos.

A közlemény szerint ezekhez az eredményekhez az enyhe időjárás mellett hozzájárult az energia áremelkedés miatti tudatos fogyasztói magatartás is.

Forrás: Portfolio