Bezárják a luxuskiadásairól elhíresült Antall József Tudásközpontot

HírKlikk 2021. október 22. 07:52 2021. okt. 22. 07:52

Legkésőbb január elsejével bezár az Antall József Tudásközpont (AJTK) és elbocsájtják a munkatársakat – értesült több forrásból a Népszava

Antall-Horváth Veronika igazgató a lapnak megerősítette, hogy „átszervezési folyamatok zajlanak", az alapítvány 2022-es működésével és jövőjével kapcsolatos tájékoztatást pedig „a későbbiekben tudunk csak nyújtani".

A 2021-re tervezett programjaikat ugyanakkor még biztosan megtartják. Az AJTK honlapja szerint idén már csak egy ilyen van, október 26.-án „Zöld cselekvési terv és fejlesztési politika: európai és kínai perspektívák” címmel szerveznek konferenciát. Gyakornoknak ugyanakkor már nem lehet jelentkezni a honlap szerint a központhoz, és aki a korábban futó ösztöndíjprogramra szeretne regisztrálni, az is „a keresett oldal nem található” üzenettel szembesülhet.

Az AJTK bukását a pazarló és a törvényesség határait feszegető működés, az ezzel kapcsolatos botrányok és végül az állami támogatások megszüntetéséről szóló kormánydöntés okozta, ez utóbbit szeptember 29.-én jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

A pazarlásokról a Direkt 36 oknyomozó portál számolt be részletesen. Mint kiderült, az Antall József szellemi örökségét gondozni hivatott műhely működésében 82.8 millió forintot fordítottak csak a néhai miniszterelnök fia, a tudásközpontot vezető Antall Péter személyi juttatásaira.

„Belső dokumentumok, pénzügyi beszámolók és az alapítvány ügyeit közelről ismerő források információi alapján az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is” – írta a Direkt 36, felidézve, hogy az állam összesen mintegy ötmilliárd forint közpénzt költött az AJTK-ra.