Bezuhant a kereslet a horgászcikkek piacán

HírKlikk 2024. február 18. 12:20 2024. feb. 18. 12:20

Nagyjából az inflációt követte le a napi horgászcikkek drágulása Magyarországon az utóbbi évben, a botok, orsók ára viszont csak minimális mértékben emelkedett, ám a nagy gyártók értékesebb eszközeinél még idén jöhet egy nagyobb árkorrekció – a többi között erről beszélt két ismert magyar horgász a Pénzcentrumnak adott interjúban. A beszélgetésben tanácsokat is adtak az amatőröknek.

Páros interjút készített a Pénzcentrum Bosánszky Péter szövetségi kapitánnyal és Hipszki Róbert világbajnok pergetőhorgásszal, s ebben sok szó esett arról, hogyan változott a horgászás hazai feltételrendszere az utóbbi időben. Az olvasó megtudhatja, hogy az állami horgászjegy ára 2024-ben nem változott a 2023-as évhez képest, a területi jegyek ára pedig legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet az állami kezelésű vízterületeken, ami szintén az infláció alatti emelkedést jelent.

Az eszközöknél azonban más a helyzet. Igaz – mondták a szakemberek –, külön kell választani az egyes csoportokat: a nagy értékű horgászcikkeket, és a napi szinten használt eszközöket, mint például az etetőanyagnak, és a csaliknak az árát. Utóbbi kettő nagyjából lekövette az inflációt. Ugyanakkor a drágább dolgok, mint például a horgászbotok, az orsók mérsékeltebben drágultak az elmúlt időszakban, aminek egyfelől az általános válság lehet az oka. A piac ugyanis elég jelentősen bezuhant az elmúlt évben – a nagykereskedők akár 30-40-50 százalékos visszaesésről is beszélnek forgalom szintjén. Az idén ugyan arra lehet számítani, hogy az áremelkedés megáll, de legalább is jelentősen lassul. 

Annak is köszönhető, hogy nem volt olyan borzasztóan észrevehető az átlagos dráguláshoz képest, hogy a legnagyobb horgászcikk-gyártók előrendelések alapján működnek, tehát egy évre előre bekérik a partnereiktől, hogy mit fognak vásárolni, és a gyártást ehhez igazítják.

A terjedelmes páros interjúban a két szakértő beszámol arról, hogy mekkora veszélyt jelent a hazai horgászboltokra a mostanában egyre agresszívebben reklámozó kínai webshop, de elárulták azt is, mekkora haszonnal lehet ma itthon horgászcikkekkel üzletelni. Lerántották a leplet néhány pecás hiedelemről – például, hogy a halak idővel „megtanulják-e”, mivel akarják kifogni őket. Az évek alatt számos világbajnoki sikert begyűjtő horgászokat az éghajlatváltozás egyre súlyosabb hatásairól, és a hamarosan élesedő horgász applikációról is kérdezte a Pénzcentrum, amelynek az itt olvasható írásából számos további érdekesség is kiderül.

Forrás: Pénzcentrum