Bidenék nem foglalkoznak Orbán látogatásával

HírKlikk 2022. augusztus 5. 19:20 2022. aug. 5. 19:20

Orbán Viktor autokrata magyar miniszterelnököt az amerikai konzervatívok ünnepléssel fogadták, amikor arra szólította fel őket, hogy „vegyék vissza az intézményeket”, képviseljenek kemény álláspontot a melegek jogaival és a bevándorlással összefüggő kérdésekben, és harcoljanak a következő amerikai elnökválasztásért, amely döntő pillanat lesz meggyőződésük számára. Ezt is idézte Orbán Viktor Dallasban mondott beszédéből The Washington Post. 

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC) rendezvényén hatalmas ünnepléssel, felállva tapsolva fogadták a szélsőjobboldali miniszterelnököt, aki éles bírálatok kereszttüzében áll országa demokráciájának aláásása miatt, és ez a lap szerint „azt mutatja, hogy az amerikai republikánusok egyre inkább összeölelkeznek Orbánnal”. A szerző ismertette a beszédet, és beszámolt arról, hogy Orbánt nagyobb ováció fogadta, mint néhány perccel korábban ugyanazon a pódiumon Greg Abbott texasi kormányzót. 

Orbán azt követően látogatott az Egyesült Államokba, hogy előzőleg a bírálatok össztüzébe került Tusnádfürdőn mondott beszédével, amelyben a migráció ellen állást foglalva, óva intett attól, hogy Európa „kevert fajú társadalommá” váljon. Egyik legközelebbi szövetségese leszögezte, hogy a beszéd a náci retorikát idézi, és az illető le is mondott tisztségéről.

Texasban Orbán egyebek között azt is mondta, hogy a média őt rasszista erős embernek állítja be, de „idiótáknak” minősítette azokat, akik a kormányát rasszistának tekintik. 

A CPAC meghívása azt mutatja, hogy az amerikai konzervatívok egyre inkább a keblükre ölelik a magyar vezetőt, akinek az országában egypárti kormány van hatalmon, és akit Vlagyimir Putyin EU-n belüli legszorosabb szövetségesének tekintenek. 

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője csütörtökön leszögezte: Joe Biden amerikai elnöknek nem áll szándékában beszélni Orbán Viktorral annak látogatása idején. Arra a kérdésre, hogy az amerikai kormányban okoz-e aggodalmat, amiért a CPAC ilyen vezetőt hívott meg, Kirby annyit mondott: „Magánmeghívásra érkezett, a látogatásról a CPAC és Orán úr tudna beszélni”. 

A szerző szerint a konferencia sok résztvevője számára Orbán modell, aki Magyarországon túl is hatással van politikája és személyisége miatt. A cikk megszólaltatott számos résztvevőt is. Egyikük arra a kérdésre, hogy mivel nyeri meg Orbán az amerikai konzervatívokat, a magyar kormányfő Soros György elleni támadásait említette. 

Orbán a konferencia előtt elutasította az amerikai AP hírügynökség interjúkérését, miként a Magyarországon tartott előző CPAC rendezvényre sem engedték be a nemzetközi sajtó számos képviselőjét – emlékezetet a lap. Ott és akkor Orbán Magyarországot „a konzervatív keresztény értékek európai bástyájának” mondta, és felszólította az amerikai konzervatívokat, hogy „mérjenek vereséget a közéletben a progresszív liberálisokra”.  

Orbán az általa „illiberális demokráciának” nevezett rezsim bajnokává stilizálta magát – áll a cikkben, amely kitér a kormányfő politikai pályafutására, arra, hogy az eddigi 12 éve váltott ki heves vitákat és mély aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy Magyarország tekintélyelvűségbe süllyed. Ismertette a legélesebb bírálatokat kiváltó lépéseket és intézkedéseket. Orbánban a kormányzása alapján sok nemzetközi politikai megfigyelő a tekintélyelvűség új hullámának arcát látja. AZ EU számos jogi eljárást indított Magyarország ellen az EU szabályainak megszegéséért, és jelenleg több milliárd eurónyi támogatást tart vissza a jogállami normák megsértése miatt, s azért, mert nincsenek megfelelő biztosítékok a korrupció ellen – írta a szerző.

Forrás: Hírklikk