Bidennek végre erőt kellene mutatni Netanjahuval szemben

HírKlikk 2024. március 19. 16:11 2024. márc. 19. 16:11

Gideon Rahman úgy látja, hogy Joe Bidennek fokoznia kell a Netanjahura gyakorolt nyomást, miután az éppen olyan arrogáns, mint csaknem 30 éve, amikor Clinton döbbent meg, hogy miként viselkedhet így egy szövetséges.

A lap fő külpolitikai elemzője szerint a kormányfővel az a gond, hogy visszatartja a palesztinoknak szánt élelmet és humanitárius segítséget, így Gázában éhínség fenyeget.

Ám még ennél is súlyosabb, hogy mindenképpen meg akarja rohamozni Rafah városát, ahol másfél millió civil zsúfolódott össze. A Fehér Ház kitart amellett, hogy a viszályból a kétállami megoldás jelenti a kiutat, ám erről az izraeli vezető hallani sem akar. Nem sokat tesz azért sem, hogy megfékezze az erőszakos zsidó telepeseket Ciszjordániában. Ezen felül összecsapásra készül Libanonban a Hezbollahhal, csakhogy ezt háborúval fenyeget, amelybe az USA is belebonyolódhat.

A Financial Times szerint egyre világosabb, hogy nem ugyanazt jelenti, ha az Egyesült Államok Izraelt, illetve a miniszterelnököt támogatja. A politikus roppant népszerűtlen odahaza, mindenképpen igyekszik megakadályozni, hogy korrupció miatt börtönbe csukják. Ezért összeállt a szélsőjobbal. Ám a kabinet önző, rövidlátó, brutális és egyáltalán nem hatékony.

Abban azonban igaza van a miniszterelnöknek, hogy szinte az egész társadalom egyetért azzal: fel kell számolni a Hamászt. Ám neki történetesen semmi elképzelése sincs arról, miként lehetne békét teremteni. A katonai erő alkalmazását forszírozza, de ez csak újabb emberéleteket követel, folytatódik a pusztítás.  

Washingtonnak azonban megvannak az eszközei, hogy befolyásolja, amiket be is kell vetnie. mert a gázai politika hatalmas, jóvátehetetlen csapást mérhet a zsidó állam nemzetközi tekintélyére. Netanjahu leghívebb szövetségesei, Trump, Orbán és a korábbi brazil elnök mind átcsúsztak a szélsőjobbra. Itt az idő, hogy Biden megmutassa: a két ország közül melyik a szuperhatalom.