Bident nem érdekli Putyin

HírKlikk 2024. szeptember 14. 16:00 2024. szept. 14. 16:00

„Nem sokat törődöm Vlagyimir Putyinnal... ”, jelentette ki Joe Biden. Az amerikai elnök akkor nyilatkozott, amikor pénteken közös világpolitikai stratégiájukról tárgyaltak, külügy- és védelmi minisztereik társaságában Keir Starmer brit kormányfővel.

A brit Guardian szerint a Putyint érintő kérdés az orosz elnök nyilatkozatára vonatkozott, miszerint ha a britek és az amerikaiak engedélyezik az ukránoknak, hogy nagy hatótávolságú rakétákat lőjenek ki orosz területre, ez azt jelenti, hogy a NATO hadba lépett Oroszország ellen.

Starmer a héten védelmi miniszterével Kijevben járt és ott közölte, hogy megengedi az általuk szállított „Storm Shadow” típusú rakéták kilövését orosz területre. A NATO-országok eddig csak ahhoz járultak hozzá, hogy ilyen rakétáikat az ukránok a maguk, illetve az oroszok által megszállt területeire lőjék ki.

Biden jelezte, hogy Washingtonban még nem döntöttek ebben a kérdésben, de azt vizsgálják. A több, mint 300 km hatótávolságú fegyverrel az ukrán hadsereg az orosz támadók repülőtereit, rakéta- és drón-indító támaszpontjait kívánja elérni.

Moszkva egyre keményebben lép fel Nagy-Britannia, Ukrajna egyik legfontosabb fegyverszállítója ellen. Miután korábban kémnek minősítették a moszkvai brit katonai attasét, ezt követően hat brit diplomatát is kiutasítottak a váddal, hogy „felforgató tevékenységet” folytattak és ugyancsak kémkedtek. A britek korábban a londoni orosz katonai attasét szólították fel távozásra és megvonták több, az orosz állam  tulajdonában lévő londoni épület diplomáciai státusát.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom