Bíróság előtt a belarusz ellenzék két vezetője

HírKlikk 2021. augusztus 5. 11:07 2021. aug. 5. 11:07

A minszki területi bíróság szerdán megkezdte a Marija Kalesznyikava és Makszim Znak, az ellenzéki Koordinációs Tanács (KT) két elnökségi tagja elleni büntetőeljárás zárt tárgyalását, közölte a BelTA állami hírügynökség.

Több vádpontot fogalmaztak meg ellenük

Marija Kalesznyikavát tavaly szeptember 8-ra virradó éjszaka tartóztatták le, azzal a gyanúval, hogy a hatalom megragadására hívott fel. Az ügyész jóváhagyásával előzetes letartóztatásba helyezték.

Szeptember 16-án vádat emeltek ellene az államhatalom megragadására vagy a fehérorosz alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló nyilvános felhívás miatt.

2021 februárjában Kalesznyikava ellen a büntető törvénykönyv két további cikke – a hatalom megragadására irányuló összeesküvés és szélsőséges szervezet létrehozása – alapján emeltek vádat.

Znakot tavaly szeptember 9-én vették őrizetbe, és azzal vádolták meg, hogy a nemzetbiztonságot veszélyeztető akciókra szólított fel.

Akár 12 év börtönbüntetést kaphatnak

Decemberben a főügyészség két új büntetőeljárást indított a Koordinációs Tanács tagjai ellen szélsőséges csoport létrehozása és vezetése, tevékenységeinek finanszírozása és az államhatalom megragadására irányuló összeesküvés címén.

Február 10-én Znakot is e két cikkely alapján vádolták meg. Kalesznyikava és Znak akár 12 év börtönbüntetésre is számíthat – írja az Euronews.

Lukasenka elnök győzelmét vitatja az ellenzék és a nyugat

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával.

Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja győzött, aki a választást követően, az üldöztetés elől külföldön keresett menedéket. Az országban tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek.

Az ezt követő hét végi tiltakozásokon többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban.

Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Forrás: Euronews