„Bizonyíték nincs, de hangulatkeltésre jó lehet"

Nagy Mariann 2023. szeptember 14. 07:20 2023. szept. 14. 07:20

Törvényhozási többségükkel élve, az amerikai képviselőház republikánus elnöke utasította a ház illetékes bizottságait: készítsenek elő eljárást, amellyel elmozdíthatnák Joe Bident, az ország demokrata párti elnökét. Bizonyitékuk nincs, de a lépés kiválóan alkalmas a politikai hangulatkeltésre a jövő évi elnökválasztás már elkezdődött kampányában.

A törvény szerint a törvényhozás akkor indíthat ilyen eljárást (impeachment), ha az elnök főbenjáró törvénysértést követ el. Mintapélda: sokan emlékeznek még Bill Clinton 1998-as botrányára, amikor híre ment, hogy a nőket igencsak kedvelő 49 éves politikusnak másfél évig viszonya volt egy Monica Lewinski nevű csinos ifjú fehér házi gyakornokkal. Clinton eskü alatt tagadta, hogy „szexuális kapcsolata lett volna azzal a nővel”, de Monica egy barátnője volt kedves megszellőztetni, miszerint az elnök ondójának nyoma megtalálható kedvesének ruháján... A barátnő titokban magnóra vette Monicával folytatott telefonbeszélgetéseit, s egyébként ő adta neki a tanácsot: biztonság okából ne adja tisztítóba azt a bizonyos ruhát...

Nem a szexelés, hanem az eskü alatt tett hamis vallomás és az igazságszolgáltatás félrevezetése miatt indult leváltási eljárás az elnök ellen, aki azzal védekezett: mivel passzív részvevő volt az orális szexben, az nem minősíthető szexuális kapcsolatnak... Clintont a szenátus bírósága végül felmentette mindkét vád alól – mert nem volt meg az ehhez szükséges kétharmados többség. Mindenesetre egy másik korábbi szeretője ügyében elmarasztalták, de megúszta pénzbüntetéssel és azzal, hogy elvesztette ügyvédi jogosítványát.

Nem kevésbé tanulságos volt a képviselőház 2019-es leváltási eljárása Donald Tump elnök ellen. Az ok: Trump telefonon sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt: indítson eljárást Joe Biden fia, Hunter ellen, aki egy ukrán energiaszolgáltató vállalat igazgatóságában ült. Trump egyúttal viszonzást ígért: amennyiben Zelenszkij teljesíti kérését, ő eleget tesz az ukrán igénynek harckocsielhárító rakéták szállítására. A beszélgetés szövegét nyilvánosságra hozták, a vád teljesen megalapozott volt. Teljesen alaptalanok viszont Trump egyéb, évek óta hangoztatott állításai, hogy Hunter Biden milliós összegeket kapott mind Moszkvából, mind Kínából – valamint, hogy elnök apja, akivel közösen üzletelt, mindebben bűnrészes. Az ügyet azután túlhaladták az események, hiszen Trumpot azóta többek között hazaárulással, államellenes lázadásra felbujtással vádolják. És sok minden mással: négy különböző perben 49 vádpontban vonják előbb-utóbb felelősségre.

Ennek tükrében nyilvánvaló, hogy a republikánusok a Biden-család elleni vádaskodással próbálják elterelni a figyelmet valószínű elnökjelöltjükről. Ugyanakkor köztudott az is, hogy a korábban kábítószer-elvonó kúrán átesett Hunter nem volt az üzleti korrektség mintája és Biden másik fia és menye is nem keveset profitált a papából, aki – Barack Obama idején – az USA alelnöke is volt. A republikánusok áskálódásáról sokat fogunk még hallani, de hogy az eljusson a vádemelésig, az eddigiek szerint valószínűtlen.