Biztató hír a szputnyikosoknak

HírKlikk 2021. október 16. 20:45 2021. okt. 16. 20:45

Most ősszel ellátogat még egyszer az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői csapata Oroszországba, és befejezi a vizsgálatait – jelezte a Fortune-nek adott interjúban az orosz közvetlen befektetési alap (RDIF) vezetője, akinek a Szputnyik Oroszországon kívüli terjesztése a feladata.

Kirill Dimitriev azt mondta a lapnak, amit a Portfolio szemlézett, hogy a TASSZ hírügynökség tudósítása szerint nagyon profinak tartja az EMA csapatát, akik múltkor is jártak Oroszországban, megnézték a Szputnyik V klinikai vizsgálati eredményeit, és nem volt kritikus kommentárjuk.

Az EMA felől nem érzékelnek olyat, mint amit egyes európai politikusok mondanak, hogy Európában nem kellene elfogadni az orosz vakcinát. Az RDIF vezetője mindezek tükrében úgy fogalmazott: arra számítunk, hogy az ősszel visszatérnek hozzánk és befejezik a vizsgálatot.

Mindez biztató kilátás, mert arra utal, hogy belátható időtávra van az, hogy az EMA a Szputnyik klinikai vizsgálati eredményei, illetve helyi gyártási körülményei alapján megadja az Európai Unió területére érvényes jóváhagyást. Ez azért lenne fontos, mert így elfogadott vakcinaként az a 900 ezer magyar, akit Szputnyikkal oltottak be, könnyebben tudna utazni az EU területén.