Biztonsági emberek tépték ki a molinókat a műszaki egyetem oktatóinak kezéből

HírKlikk 2023. október 24. 09:20 2023. okt. 24. 09:20

Kirángatták a molinókat a Budapesti Műszaki Egyetem függetlenségéért demonstráló BME-s oktatók kezéből vasárnap.

A Műegyetemiek az oktatás jövőéért csoport tagjai kezükben zászlóval és „A Műegyetem közkincs – még" feliratú molinóval demonstráltak az '56-os forradalom előestéjén rendezett ünnepséggel egyidőben, az egyetem épülete előtt, amikor egy beszéd közben a szerintük nem egyetemi biztonsági emberek indoklás nélkül leszedték az egyetem kerítésének belsejére rögzített transzparenseiket – írja a hvg.hu.

Az egyik oktató elmondása szerint a biztonságiak nem voltak szervezettek, idegesnek tűntek. Később azt mondták, a demonstrálók zavarták az egyetem aulájában tartott ünnepélyt. A demonstrálók az épületen belül is kilógattak egy molinót, az aula karzatáról, ennek „56 után volt BME, 2023 után is lesz?" volt a felirata. A biztonságiak odaszaladtak, és a molinóval együtt a demonstrálókat is elhúzták.

Az oktatók az RTL Híradónak arról beszéltek, hogy ők csak a kormány figyelmét szerették volna felhívni, hogy fontos az intézmény függetlenségének megőrzése. A BME szerintük gyakorlatilag csődben van. A műegyetem most még állami egyetem, de az alapítványi fenntartásra váltásról nyáron megkezdődtek az egyeztetések, az oktatók azt kérik, hogy ezekbe őket is vonják be.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint az oktatók egy olyan emlékünnepséget zavartak meg, amelyen '56-os szabadságharcosok is részt vettek, a műegyetem ehhez csak a helyszínt biztosította.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom