Bod Péter Ákos: csökkenteni kell a kiadásokat, elkerülhetetlenek a megszorítások

HírKlikk 2024. június 24. 07:30 2024. jún. 24. 07:30

Az állami költségvetést újra komolyan kell venni, ami azt is jelenti, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, amit a kormány a „konszolidáció” érdekében tett lépésként ad el. A politikailag tájékozatlan, mintegy kétmilliós Fidesz-törzsszavazó tábor is észre fogja venni a negatív jeleket. Ezt mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MNB korábbi elnöke.

A költségvetés, a gazdaság helyzete elkerülhetetlenné teszi a kormány számára a megszorító intézkedéseket. Az unió a Covid-járvány idején elengedte a gyeplőt, most azonban az EU valamennyi tagjától felelős magatartást várnak el. 

Az állami költségvetést újra komolyan kell venni, ami azt is jelenti, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, amit a kormány a „konszolidáció” érdekében tett lépésként ad el. A politikailag tájékozatlan, mintegy kétmilliós Fidesz-törzsszavazó tábor is észre fogja venni a negatív jeleket. A várható kiadáscsökkentések kinyithatják az ő szemüket is, ha látják, hogy egyre kevesebb az orvos, egyre hosszabbak a egészségügyben a várólisták, hogy leállítják a vasúti szárnyvonalakat, nem jön a posta, elmaradnak a diákok külföldi ösztöndíjai, elvándorolnak a fiatalok – mondta a közgazdász.

Túl sok már az ütközési felület az unióval s ennek pénzügyi következményei talán mérsékletre kényszeríthetik a kormányt. Nincs olyan tényező, amely érdemben meg tudná tolni a gazdaságot, fejtette ki Bod Péter Ákos. A kormány ezt külföldiek nagyberuházásaitól reméli, azzal, hogy azok növelik a foglalkoztatást. Ez alkalmasint tévedés, hiszen az ilyen méretű beruházások nyolc-tízezer fős munkaerőt igényelnek az adott helyen. Erre nincs mód, ezért a gondot csak „vendégmunkásokkal” lehet megoldani.

A lakosság nagy többsége nem is tud arról, hogy a kormánynak már régen végre kellett volna hajtania az uniós bíróság ítéletét a menekültekkel való bánásmód kérdéseiben, de azt tudatosan, szisztematikusan nem tették meg. Ezért kell most az éves védelmi kiadásaink háromszorosát kitevő büntetéseket kifizetni, amiket az uniótól kapott támogatásokból vonnak majd el. Nem csoda, hogy a kemény bírósági ítélet hírére a forint árfolyama is megremegett. 

Németh Péter kérdésére, milyen hatással lehet Magyarországra az unió új vezetése és parlamentje, a professzor úgy vélte: továbbra is a nagy középpártok fognak kormányozni, mivel a szélsőségesek nem igazán tudnak, míg a protest-pártok nem is akarnak. Külön utak követésére, amire a járvány idején volt mód, ezúttal már nincs lehetőség, Orbán manőverezésével „kifocizta” magát a pártszövetségekből, az Európai Parlamentben immár csak a legszélsőségesebb jobboldalt, a francia Le Pent, a német AfD-t választhatja. 

A KlikkTV Mélyvíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom