Bod Péter Ákos: Karácsony alkalmas, a programja pedig figyelemre méltó

NVZS 2021. május 17. 14:30 2021. máj. 17. 14:30

„A népfront egy lejáratott, szerencsétlen szó, de az tény, hogy Karácsony Gergely egy tág támogatói kört szólított meg, és láthatóan az egymással nem mindenben egyetértő, de a jelöltet respektáló embereket állított maga mögé” – reagált Bod Péter Ákos, a Karácsony által meghirdetett 99 Mozgalom egyik alapító tagja, akinek tetszik az üzenet, az, hogy a szétszabdalt, egymásra uszított, rossz lelkiállapotban lévő országban is lehetséges a kulturált párbeszéd és vita. Bod Péter Ákos – öt további alapító társával közösen – egyben a V21 tagja is, ami miatt óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon most akkor Karácsony mögé álltak-e az évek óta együtt dolgozó, korábban különböző színű kormányok tagjaként tevékenykedett szakemberek. „Ez nem V21-ügy, pusztán azok, akik csatlakoztak Karácsony mozgalmához alkalmasnak találják őt a miniszterelnökségre és támogathatónak ítélik a programját” – mondta.

Andor László, Balázs Péter, Bod Péter Ákos, Bozóki András, Hegyesiné Orsós Éva és Pusztai Erzsébet – mint tegnap kiderült – betűrendbe szedve –, a V21 ezen hat tagja alapítóként csatlakozott Karácsony Gergely új mozgalmához. Vajon ez azt jelenti, hogy a V21 – amelynek máig nagy presztízsű és bizonyos körökben egytől-egyig befolyásos tagjai jobb- és baloldali kormányokban vállaltak szerepeket –  beállt Karácsony mögé? Jelenti-e ezt, hogy egyfajta népfrontot hirdetett a főpolgármester, a most már az ellenzéki előválasztáson deklaráltan induló miniszterelnök-jelölt? - kérdeztük Bod Péter Ákost, aki a 2017-es alapítása óta aktív  tagja a V21-nek, s most az elsők között csatlakozott a 99 Mozgalomhoz is.

„A népfront  egy lejáratott, szerencsétlen kifejezés, de az tény, hogy Karácsony egy tág támogatói kört szólított meg, és láthatóan az egymással nem mindenben egyetértő, de a jelöltet respektáló embereket állított maga mögé a nagyon jó kezdeményezésével” – szögezte le az Antall-kormány korábbi ipari minisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki 2006-ban Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltje volt. A közgazdász – aki ma is oktat és sorra jelennek meg könyvei – hozzáfűzte: „az üzenete az, hogy a szétszabdalt, egymásra uszított, rossz lelkiállapotban lévő országban is lehetséges a kulturált párbeszéd és vita”. 

Ugyanakkor szó nincs arról, hogy a V21 testületileg csatlakozott volna a 99 Mozgalomhoz. A V21 alapvetően kormányokat megjárt emberekből (és korábbi uniós biztosokból) áll, központi gondolata a kormányozhatóság, a kormányzás. Amit végeznek, az elsősorban a tapasztalatok összegyűjtése, ütköztetése és felajánlása azoknak, akik igény tartanak rá – emlékeztetett Bod, hangsúlyozva, hogy a tagok különböző politikai értékrendet követtek, követnek, „és pontosan ez a szépsége ennek a klubnak – merthogy ez klub és nem szervezet”. Az nagyon ritka, de előfordul, hogy közös állásfoglalás születik, akkor, amikor azt gondolják, hogy a téma olyan, ami közös V21 nyilvános állásfoglalást igényel. Ilyen volt például a Csend és kiáltás, de emellett szakkérdésekben is meg szoktak nyilvánulni, például pár napja  Nagy Zoltánnal tett közzé egy elemzést Bod Péter Ákos, Az új kormány gazdaságpolitikai teendői címmel (megjegyzés.: ezt mi is ismertettük). Ez – tette hozzá – a szokásos működés, és ezt folytatni akarják a jövőben is.

Az azonban már nem V21-ügy, attól elválik, ha indul egy miniszterelnök-jelölt – mint most Karácsony Gergely –, és egy tág mozgalmat állít maga mögé (még ha nyilván párttámogatást el is fogad), s megkeres személyeket, köztük olyanokat, akik a V21 klubnak is tagjai, s azok önállóan döntenek a csatlakozásról – fejtegette Bod Péter Ákos. Ez esetben pontosan ez történt. „A magam részéről pedig azt gondolom, hogy Karácsony Gergely alkalmas, a programja pedig figyelemre méltó, így igent mondtam”. 

De mit keres egy konzervatív ember ebben a társaságban? – merülhet fel a kérdés, tán jogosan. Bod szerint abból, hogy az MSZP vagy az LMP támogatja Karácsonyt, nem következik az, hogy ő a szocialisták vagy a zöld párt mögé állna. „Az én szempontból nem az a kérdés, hogy kik állnak még Karácsony mögé, hanem az, hogy őt személy szerint mennyire tartom alkalmasnak a feladatra, továbbá, hogyan ítélem meg az általa előre megküldött kiáltványt, annak tartalma találkozik-e az én felfogásommal? Én erre mondtam igent”.

Mondana igent a többi miniszterelnök-jelöltnek is? – kérdeztük. „Ha ők kérnek szakmai támogatást, akkor el lehet dönteni, hogy a felkért erejéből és az értékrendjéből mi futja” – reagált, példaként hozzátéve: nem titok, hogy a Momentumban sok régi hallgatója van, akikkel jó kapcsolatokat ápol, „s a programkészítésben nagy örömmel részt veszek az újabb fordulóban is, ha lesz még. Ezek nem egymást kizáró dolgok”. Ilyenkor ugyanis nem azt kérik, hogy szavazzon rájuk és buzdítsa erre azokat is, akik hallgatnak rá, csak azt kell eldönteni, hogy alkalmasnak tartja-e azt a bizonyos jelöltet. „Én pedig örömmel állapítottam meg, hogy eltelt néhány év, és szerencsére a magyar politika kitermelt az újabb korosztályból újabb jelölteket”.

Mit tud arról, hogy lesznek-e közös platformok, ahol közös munka folyhat majd? –  tettük fel a kérdést, amire Bod Péter Ákos elmondta, hogy Karácsony tervei szerint személyesen is összehívja a támogatókat majd akkor, amikor a járványhelyzet megengedi.  

Karácsony nyilatkozatát és a programpontjai ismerve is állítja: viták lehetnek („én például nagyobb teret adnék  a piaci versenynek, de elfogadom, ha más inkább a szolidaritásra helyezi a hangsúlyt”), de a viták az ütemről, a sebességről, a technikáról, stb. szólnak majd.  Már nagy vonalakban megnézte egyébként a 99 Mozgalom honlapján az egyes programpontokat  (Milyen lesz a 99% Magyarországa?), s alapvetően jó vitaalapnak tartja az anyagot. Példát is mondott. „A magyar nemzet helye a világban” programpont például egy, a maga korában nagy ellenállást kiváltott Antall József-idézettel indul. „Törvényes értelemben, a magyar közjog alapján minden magyar állampolgárnak, ennek a tízmilliós országnak a kormányfőjeként – lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.” Mint ez is mutatja, a program elfogadható értékeket képvisel, még ha a hangsúlyokat esetenként én máshova is tenném – húzta alá Bod Péter Ákos.