Bod Péter Ákos: pávatánc helyett már jöhetnének a jó döntések

HírKlikk 2023. március 20. 08:00 2023. márc. 20. 08:00

Korábban is volt hasonló, mint a most megjelent kormányrendelet, amely a „nemzetgazdaság védelmi és biztonsági felkészítésének, mozgósításának, valamint a tartalékolás végrehajtásának szabályozásáról” szól, és foglalkozik a háborús helyzetekben történő társadalmi feladatmegosztással, a védelmi ipar felkészülési kötelezettségeivel, továbbá a civil lakosság ellátásával is – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Bod Péter Ákos. A közgazdász professzor, a jegybank egykori elnöke hozzátette, ez olyan jogi rendelkezés, amely akkor lép érvénybe, ha valamilyen speciális helyzet áll fenn. Emlékeztetett rá, az Antall József vezette kormányban – ipari és kereskedelmi miniszterségének idején – a taxisblokádkor volt egy olyan pillanat, amikor ellátási gondok akadtak, de az három nap alatt megoldódott és nem ért el olyan mértéket, hogy rendkívüli intézkedéseket kellett volna tenni.

A törvényt átnézve – civil szemmel – furcsa dolgok vannak benne, de ha hadiállapot lenne, akkor az sok mindenre felhatalmazná a kormányt, demokratikus viszonyok között is – tette hozzá az egyetemi tanár. „Demokratikus viszonyokban később a kormány beszámolna az országgyűlésnek és utólagos jóváhagyást kérne a ténykedéséhez, ez így szokott lenni.”

Mint mondta, az egész mögött érez egy kis militarizálást. „Abban, hogy hozzányúlnak egy húsz éves törvényhez egy mellettünk zajló háború 13. hónapjában, nem látok kivetnivalót. Maga az ügy intézése felháborító, az egy mozgósításra való felkészítés.”

Láttuk már a Covid idején, ami nem katonai, nem biztonságpolitikai – bár nagy jelentőségű – ügy, hogy Orbán kivezényelte a katonaságot a kórházakba, a rendőröket az utcákra, részben, hogy megvédjenek minket, részben – és ez a rosszabb fogatókönyv –, hogy bevonja a társadalom életébe azokat a szervezeteket, főleg a honvédséget, amelyeknek ott nincs semmihez közük. „Nem azért képezünk professzionális hadsereget, hogy túl közel hozza a társadalomhoz. Ennek lélektani üzenete van.”

A gazdasági szereplőkre most ez a rendelkezés nem hat, a gyárak, üzemek mennek tovább, de vannak olyan üzemek, amelyekre később, ha úgy adódik a helyzet, akkor valóban kiterjeszti az állam azonnali befolyását – tette hozzá Bod Péter Ákos. „Ez rendben van akkor, ha rendetlenség van egy országban, akkor a magánszektort félre szokta tolni az állam, de ez ne következzen be.”

Amerikai bankcsőd, forintgyengülés, megismétlődhet 2007-2008

Nagyon remélem, hogy az amerikai bankcsődnek nem lesz olyan hatása, mint 2008-ban, mert 2007-ben is azzal indult, hogy volt egy belső ügy, amely nem tartozik ránk, de mégis hatással volt a gazdaságra – mondta a jegybank korábbi elnöke. Hozzátette, hasonló történt most is, de a FED most nem várt és közbelépett. 

Bod Péter Ákos elmagyarázta, az amerikai, vagy akár a svájci bankok bedőlésének semmi köze a forint árfolyamának alakulásához, de ha izgalom van a világban, akkor a kicsi, törékeny országoktól elfordulnak a kereskedők egy-két napra. Hozzátette arról, hogy az euró 370-380 forint között mozgott, lehetett tudni, hogy ez egy speciális egyensúly, hiszen igen magas a kamatszint és nagyon nagy a bizonytalanság.

Matolcsy kirohanása

A közgazdász, aki 1991-től volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke, elmondta, akkoriban rengeteg fronton érintkezett a jegybank és a kormány, az MNB elnökét mindig meghívták a parlamenti gazdasági bizottságba, heti egyszer a pénzügyminiszterrel is tárgyalt, és a parlament meghallgatta a jegybankelnököt. Ezzel utalt arra, hogy Matolcsy György parlamenti megjelenését kihagyták a fideszes képviselők. 

„Érdekes volt a kirohanása, de a hangvétel nem a képviselőknek szólt, nem is nekünk, hanem egy ott nem levő férfinak. Ez egy segélykiáltás volt, vagy odafordulás a legfőbb döntéshozóhoz, hogy amióta nem rá hallgat Orbán, hanem a volt alelnökre, Nagy Mártonra, azóta ilyen bajok vannak.”

Erasmus+, Horizont, uniós pénzek

Az Erasmus nem a pénzről szól, az egy intézmény, amelybe az európai felsőoktatási intézmények a diák- és tanárcsere keretében együttműködnek. Tízezreket érintene, ha megállna ez a program, ugyanakkor, amit teljesítenie kellene ezért a kormánynak, azt nem fogja tudni a hátralévő két-három hét alatt megtenni, ha már 12 éve dolgoznak az ellenkezőjén – mondta Bod Péter Ákos.

Hozzátette, ha az uniós pénzek sem érkeznek meg, annak híre megy, és akkor a hitelminősítők is újra ránéznek a magyar helyzetre. „A jelenlegi minősítést, ami olyan, amilyen, úgy adták meg, hogy feltételezték, a pénzek megérkeznek, feltételezték, hogy az olajár lejjebb megy. Ha elakad az uniós tárgyalás, akkor a minősítés első pontja ugrott, és az nem jó hír a forintnak.”

Nem tudjuk, mi lesz, gyorsan fordul a világ, a hatalomban lévők is osztanak-szoroznak, nem tudjuk, mit mondott Emmanuel Macron francia elnök Orbánnak, nem tudjuk, hogy NATO-körökben milyen tanácsot kap a magyar hadügyminiszter a bővítéssel kapcsolatban – sorolta a bizonytalanságokat Bod Péter Ákos. 

„Előbb-utóbb abba kell hagyni a pávatáncot vagy a szerepjátékot és lehet jól is dönteni.”

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.