Bokros Lajos: a kormány ellőtte puskaporát, most lecsúszás jön

HírKlikk 2024. szeptember 28. 17:45 2024. szept. 28. 17:45

Magyarország tartós stagnálásra számíthat, sőt, lecsúszás következhet, ha a kormány továbbra sem hajlandó változtatni sem politikai, sem gazdasági álláspontján. Egyebek között erről beszélt Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter a Heti TV Pirkadat című műsorában. 

A magyar kormány már több mint húsz éve célul tűzte ki, hogy az ország csatlakozik az eurozónához – emlékeztetett a professzor. Azok az államok, amelyek akkor hasonlóan gondolkodtak és meg is valósították ezt a tervet, napjainkban már jelentős növekedéssel számolhatnak. A jelenlegi magyar kormány viszont ellenzi a csatlakozást. Így aztán nem elég, hogy a gazdaság nem teljesíti a tagság feltételeit, de ráadásul a kormánynak az az illúziója, hogy képes önálló, szuverén gazdaságpolitikát folytani. Az igazság viszont az, hogy ilyen nem létezik, különösen egy olyan ország esetében, amely kicsi, nyitott és ennyire függ a világgazdaságtól – mondta Bokros Lajos. 

A neves közgazdász szerint az euró bevezetéséhez mindenekelőtt az kellene, hogy leszorítsák az inflációt. Márpedig a pénzromlás üteme változatlanul Magyarországon az egyik legmagasabb az uniós tagországok közül. De vannak más bajok is – tette hozzá. Visszaesett az export, leállítottak egy sor beruházást és nem növekszik a fogyasztás. Ezek hiányában pedig nincs növekedés sem. Mindezért együtt felelős a kormány és a jegybank. Az előbbi a túlköltekező költségvetési politikával, az utóbbi pedig a laza monetáris politikával járult hozzá a helyzet további romlásához.
 
Bokros Lajos úgy fogalmazott, a kormány ellőtte a puskaporát. Az előző évtizedben volt öt éve – 2014 és 2019 között –, amikor kedvező volt a világgazdasági helyzet és emiatt hűteni kellett volna a gazdaságot, ők azonban – tévesen – fűtötték. Most viszont, amikor amúgy sincs lehetőség a növekedésre, nem tudnak mit tenni. 

Bokros Lajos leszögezte, alapvető változtatásokra lenne szükség. Szakítani kellene azzal az illúzióval, hogy a szuverén magyar kormány szuverén bölcsességével következetesen rossz gazdaságpolitikát folytat. Ha hajlandók lennének ezen túllépni, visszaállítanák a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint a jogállamiságot, akkor számíthatnának az Európai Unió segítségére is. Csakhogy a professzor szerint ennek semmilyen jele nincs. A kormány a jelek szerint nem óhajt észszerű, szakszerű és felelősségteljes lépéseket tenni. Anélkül viszont aligha várhatják, hogy Brüsszelből egy feneketlen zsákba dobálják az európai adófizetők pénzét – mondta a Heti TV-nek adott interjúban Bokros Lajos.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom