Bolsonarót 17 éve neonáci mozgalmak támogatják és ő együtt is működött velük

HírKlikk 2021. július 30. 14:30 2021. júl. 30. 14:30

A brazil elnök most lebukott, ami azért is fontos, mert ő a világ egyik legbefolyásosabb populista vezetője, sőt, Trump bukása óta talán ő rendelkezik a legnagyobb hatalommal Orbán Viktor eszmetársai közül.

Egy brazil oknyomozó újságíró, Adriana Dias véletlenül talált bizonyítékokat arra, hogy Jair Bolsonaro legalább 17 éve a brazil neonáci mozgalmak támogatásával politizál. Adriana Dias évek óta kutat neonáci internetes portálok után, és rendre azt kéri a szolgáltatóktól, hogy ezeket számolják fel. Előtte azonban kinyomtatja vagy lementi az archívumába az oldalak tartalmát bizonyítéknak, a további kutatásaihoz. Az ellenzéki brazil portál, a The Intercept_Brasil számolt be arról, hogy az újságíró nagy meglepetésére azzal szembesült, hogy Jair Bolsonaro nevét, fotóját és a honlapjára vezető linket látja három 2004-es neonáci oldalon.

Bolsonaro akkor még persze nem volt elnök, „csak" képviselő. Kiderült, hogy legalább az ezeket a honlapokat működtető három neonáci szervezet támogatta, amit ő egy nekik küldött levélben megköszönt. Azt írta, hogy az üzenetek, amiket tőlük kap ösztönzik a munkára. „Önök az oka annak, hogy van mandátumom.”

Adriana Dias azt is kiderítette, hogy Bolsonaronak ez a levele sehol másutt nem jelent meg az interneten, tehát valószínű, hogy kifejezetten csak a neonáciknak küldte.

A The Intercept_Brasil az üggyel kapcsolatban arra is emlékeztet, hogy a populista brazil elnök korábban dicsérte Hitler képességeit, fotózkodott egy Hitler-hasonmással, és már azt is mondta egyszer, hogy meg lehetne bocsátani a holokausztot. A múlt héten pedig kormánya több tagjával együtt mosolyogva fogadta Beatrix von Storchot, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt képviselőjét.