Bonyodalmak az Orbán által vágyott új frakció körül

HírKlikk 2024. június 28. 20:00 2024. jún. 28. 20:00

A lengyel PiS ugyan végül kizárta, hogy elhagyja a Meloni-féle strasbourgi pártcsaládot az Orbán Viktor szorgalmazta új, közép-keleti frakció kedvéért, de Mateusz Morawiecki volt kormányfő csütörtökön még 50-50 százalékra tette a váltás esélyét. Szerinte az összefogáshoz nem kell ideológiai alap, elegendő a geopolitika is. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy a Smer eleve nem szállt be az egyezkedésbe, mert vissza akar térni a szocialistákhoz.

A magyar elképzelés azonban a jelek szerint több sebből vérzett: a volt szlovén miniszterelnök pártjának egyik EP-képviselője fake newsnak nevezte, hogy kiválnának a Néppártból. A tervezett frakcióban egyebek mellett a Fidesz, Andrej Babis cseh pártja, és Janez Janša Szlovén Demokrata Pártja vett volna részt.

Morawiecki a Politico amerikai portál európai kiadásának kifejtette: „nyilvánvaló, hogy egyesülhetnénk földrajzi, és nem ideológiai alapon is, és engem egyre kevésbé érdekel a kirakós játék ideológiai oldala”. Elmondta, hogy kapcsolatban áll más küldöttségekkel is, és egy új frakció óriási csapás lenne Meloninak, akinek ECR frakciója most az Európai Parlament harmadik legnagyobb ereje, azon belül pedig a PiS és Meloni pártja adja a legtöbb képviselőt.

A frakción belül feszültté váltak a két küldöttség tárgyalásai, mert az ECR lemondott egy szerdára kitűzött találkozót, ás július 3-ra halasztotta azt. Ezzel kapcsolatban mondta a lengyel politikus, hogy nem biztos, hogy a PiS az ECR frakcióban marad, az esély 50-50 százalék. Úgy vélte, hogy nem probléma elérni a frakció létrehozásához szükséges számokat, és 40-50 tagot feltételezett. Hozzátette: az ECR litván tagjával is tárgyalt erről.

Ugyancsak Morawiecki szerint az új frakció neve CEE – vagyis Közép- és Kelet-Európai Csoport lehetne, vagy akár Három Tenger Csoport is. Robert Fico Smer pártja nem vesz részt a tárgyalásokon, és Peter Pellegrini szlovák elnök szerdán azt mondta, hogy a párt a Szocialisták és Demokraták frakcióhoz szándékozik visszatérni.

Babis, aki nemrég hagyta el a Megújuló Európa frakciót, leszögezte, hogy érdekli egy olyan új frakció létrehozása, amely migráció-ellenes lenne, és ellenezné a Green Deal-t. A cseh sajtó szerint azonban az esetleges tagokkal kapcsolatban nem mondott részleteket. 

Janša pártjának egyik EP-képviselője „fake news”-nak minősítette, hogy fontolóra vette volna a kilépést az Európai Néppártból.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom