Borkai Gyurcsány megrendelésére b@szott

Németh Péter 2019. december 5. 09:57 2019. dec. 5. 09:57

Meglehetősen sajátos körbe érkezett a két hónapja kirobbant Borkai-ügy; ma már ott tart a jobboldali média, hogy egyenesen Gyurcsány nyakába akarja varrni a szexbotrányt.

A Pesti Srácok például így ír a DK-ra ráégett a Borkai-ügy című cikkében: „Sokan úgy vélik, hogy a botrányfilmbe belebukott a rendező is, azaz Gyurcsány pártjára ráégni látszik a zsarolási ügy és az abból profin levezényelt politikai botrány.” Aztán így folytatja: „nem a váratlanul kitört szexbotrány, hanem egy előre megtervezett, professzionálisan levezényelt politikai akció áll a győri polgármester-buktatás mögött. A folyamatban lévő büntetőügyben már kiderült, hogy nem egy, Borkai Zsolttal korábban jó viszonyt ápoló ügyvéd borította ki a bilit, hanem az olimpikon polgármester hajókirándulását alvilági körök bevonásával, direkt azért szervezték, hogy ott rejtett kamerás felvételek készüljenek”.

Legyinthetnénk persze: mi mást várhatunk a Pesti Srácoktól, de azért nem ennyire egyszerű az eset. Azért nem, mert anélkül, hogy mi is a jobboldali újság(?) hibájába esnénk, azaz lazán összeraknánk egy összeesküvés-elméletet – szigorúan tényfeltárásként bemutatva –, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a Fidesz világában milyen erősen központosított a kommunikáció; az állami pénzekért cserében teljesíteni kell. Elég nyilvánvaló, hogy a januárban esedékes győri polgármester-választás előtt, komoly feladatai lesznek a kormánypárti médiának; részint ki kell védeni a Borkai-jelenség várható felpörgését a kampányban, másrészt diszkreditálni kell az ellenzék közös jelöltjét.

Nos, ez az írás már ennek jegyében született. Ahogy az idézetek is mutatják, immár egyértelműen Gyurcsányhoz akarják kötni az adriai bacchanáliát. A szerző már rendezőként tünteti fel Gyurcsányt, mintha a prostituáltakat is ő vitte volna fel a hajóra, és furfangos módon arra kényszerítette Borkai Zsoltot, hogy meg is hágja őket. Azt akarják elhitetni, hogy professzionálisan kidolgozott akció áll a szexbotrány mögött, amelyet a Demokratikus Koalíció rendelt meg és vezényelt le.

Most már véletlenül sem kerül elő Wittinghoff Tamás budaörsi videója, már nincs összehasonlítás, ellenkezőleg: Borkai egyértelmű áldozatként jelenik meg a történetben. Olyan áldozatként, akit furmányosan rávettek erre a kalandra, hogy aztán a kellő pillanatban megbuktassák őt. A szorgos utánajárás azonban rávilágított az összefüggésekre. Kiderült a DK – Gyurcsány – ármánykodása, ezért nem is merték indítani Borkai korábbi kihívóját, a DK-s Glázer Tímeát a januári választáson.

Újra mondom: legyinthetnénk a jobboldal kísérletezésein, Borkai szerecsenmosdatásán, és főként azon, hogy igyekeznek az egész ügyet szimpla szexbotrányként leírni. De nem tehetjük meg, mert a kormánypropaganda Győrben is erősebb lesz, mint valaha volt, pedig eddig sem szűkölködött a lehetőségekben. Nem tehetjük meg, mert nem sikkadhat el az egész történet társadalmilag sokkal fontosabb szála, a korrupció.

A Pesti Srácok és a jobboldal csapatai soha nem fogják vizsgálni, mennyi pénz csúszott magánzsebekbe, hogyan fonódott össze a tőke és az állam-, illetve önkormányzati hatalom. Nem mennek majd utána, hogy vajon a prostituáltak milyen kapcsolatok alapján jutottak uniós pénzhez, állítólagos vállalkozásaikhoz. Ők csak arról fognak beszélni, hogy miként csalta tőrbe Gyurcsány Borkait és állította fel… a polgármesteri székből.