Borrell: az EU-nak előtérbe kell helyeznie saját biztonsági stratégiáját az indiai-csendes óceáni térségben

HírKlikk 2021. szeptember 16. 18:20 2021. szept. 16. 18:20

A brit, az amerikai és az ausztrál kormány által létrehozott háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség azt mutatja, hogy az EU-nak előtérbe kell helyeznie saját védelmi és biztonsági stratégiája kialakítását, legfőképpen az indiai-csendes-óceáni térségben – jelentette ki Josep Borrell az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

A főképviselő, aki ugyanakkor az unió indiai-csendes-óceáni stratégiáját is bemutatta, hozzátette: az EU-t-nem tájékoztatták a három ország kormányának megállapodásáról, amely szerint az Egyesült Államok támogatná az ausztrál haditengerészet felszerelését nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása végett.

Hozzátette: az unió szívesen működne együtt az Egyesült Királysággal a biztonság terén, de a londoni vezetés erre nem nyitott. Sajnálatát fejezte ki továbbá, hogy Ausztrália visszakozott a tengeralattjáró építést célzó Franciaországgal való egyezménytől.

Borrell hangsúlyozta: az EU és az indiai-csendes-óceáni térség jövője összekapcsolódik egymással. „Az EU régióbeli szerepvállalásának célja az, hogy az indiai-csendes-óceáni térség mindenki számára szabad és nyitott maradjon, és hogy erős, tartós partnerségek létrehozásával együttműködjünk számos fontos területen, így többek között a zöld átállás, az óceánpolitikai irányítás, a digitális politika, valamint a védelem és a biztonság terén" – tette hozzá.

Az uniós stratégia célja, hogy fokozza jelenlétét az indiai-csendes-óceáni térségben és ellensúlyozza Kína egyre növekvő befolyását. Az EU emellett, kereskedelmi megállapodásra törekszik Tajvannal, és újraindítani a kereskedelmi és beruházási tárgyalásokat Indiával. A stratégia továbbá gazdasági partnerségi megállapodást szorgalmaz a Kelet-afrikai Közösséggel, Malajziával és Thaifölddel. Célja továbbá megerősíteni az óceánpolitikai irányítást és digitális partnerségek hálózatát a régióban.

Forrás: MTI