Börtönnel fenyegette meg Szél Bernadettet az ismert fideszes ügyvéd

Harkai Péter 2020. május 20. 10:01 2020. máj. 20. 10:01

Szél Bernadett – hosszas harc után – kikényszerítette Kásler minisztériumából a statáriálisan kiürített kórházi ágyak pontos számát. Mint a Hírklikknek nyilatkozta, nem áll le, még ha Futó Barnabás meg is üzente, hogy egytől öt évet is kaphat rémhírterjesztésért.

– A Clark Ádám téri akusztikus tüntetéssorozatukat többek között a járványhelyzet kiváltotta botrányos kórházi ágyszám-csökkentés hívta életre. Most egy ütközetet megnyert, kicsikarta a pontos darabszámot, de Kásler miniszter empátiáját kölcsönözve kérdezhetnénk, hogy na és akkor most mi van...?

– Akkor most az van, hogy megszakadt az eddigi gyakorlatuk, amivel mindent megtettek, hogy elrejtsék a válságkezelés valódi minőségét. Politikusként pedig az a feladatunk, hogy ezeket a rejtegetéseket a nyilvánosság elé tárjuk, hogy konkrétan mekkora károkat okoztak, okoznak a mai napig. Most bebizonyosodott, hogy szakmailag teljesen indokolatlan és embertelen volt a Kásler-terv. Már az elején látható volt, hogy ebből szörnyű dolgok jönnek ki. Három kérdésem volt a minisztériumhoz, az egyik az ágyszám valós mértéke, a haza, illetve a más intézményekbe elküldött betegek létszáma. Ez utóbbiakra nem kaptam választ, úgyhogy amennyiben nem kapom meg, tovább folytatom a nyomozást.

– Nem kriminalizálja túl a történetet?

– Figyelemmel kísérte, hogy mi történt az elmúlt másfél-két hónapban?

– Természetesen.

– Akkor abban egyetérthetünk, hogy nem én kriminalizálom a helyzetet, hanem a kormány. Amennyiben nem kapom meg az elküldött betegekről szóló adatokat, akkor szakértők bevonásával összesítjük a pontos létszámot, ami 8-12 000 közötti beteget jelenthet. Valóban kriminális, hogy mi lett velük.

– A járvány miatt, erővel felszabadított ágyszám hány százaléka lehet az országosnak?

– Durván a fele – s ez a drámai. Főként tudva, hogy a kormány folyamatosan csúsztatott a krónikus és az akut betegek számával. Nem csak az volt a probléma, hogy éltek az ágyfelszabadítással, hanem főként az, hogy fűnyíróelv-szerűen, nem sajnálták, hogy vannak olyan kórházak, amelyek 110 százalékos kihasználtsággal működnek. És csak az általam ismert esetek között volt kemoterápiától elmaradt, nyelőcsőproblémával küzdő, agysérült idős ember. Mindőjüket hazaküldték a sürgős ágyszám-felszabadítási harcban. Ezeket a döntéseket nem lehet felelős nélkül hagyni.

– Mit tud, mit lehet tenni ebben a magányos szabadságharcban, ha már a militáns jelzőknél tartunk?

– Embereket lehet menteni. Szakértők is felhívták a figyelmet, hogy sokkal kisebb áldozatok árán lehetett volna mindezt megvalósítani, ha az általam kezdeményezett otthonápolási intézkedési csomag szerint bonyolítják. Ennek három alapvető eleme volt: pénz, védőfelszerelés és szakmai segítség. Ha mindössze 5-6000 ágyat tesznek fogadóképessé, akkor is hatékony segítség lett volna az otthon maradt és váratlan betegápolásra kényszerülő családoknak. Ehelyett a dupla cserbenhagyás esete történt – el is küldték őket, segítséget sem kaptak.

– Fordítsunk a helyzeten. Elhangzott az operatív törzs részéről, hogy de viszont az üresre söpört ágyak 30-60 százalékát rögvest reaktivizálják. Oké, de ez is tömeges pluszköltség, a járvány már nem sürget, miért érné meg erre költenie a kormánynak?

– Ez bizony fontos kérdés. Magam is azt hangoztattam, hogy eszébe ne jusson a kormánynak megszüntetni ezt a kényszer-felszabadított ágykapacitást. Az igazság pillanata, ami most az egészségügyben zajlik. Nagyon oda kell figyelnünk, mert az már előre látható, hogy igen szomorú statisztikái lesznek az eljövendő hónapoknak.

– De hát a járvány már elmúlt, áldozatai egyre ritkulnak, nem a fellélegzés ideje követezik?

– Nem, ugyanis azokról a problémákról és betegekről, akiket nem kezeltek megfelelően, de elküldtek a kórházakból, még csak ezt követően kapunk összesítést. Az eddigi dilettáns intézkedéseknek olyan negatív hullámai következhetnek, amik fura módon nem a járványtól, de a járvány miatt alakultak ki. Drámai meglepetéseket okozhatnak, ha nem kezdik el az érintetteket minél gyorsabban, megfelelő körülmények között és szakszerűen kezelni.

– Nem rémhírterjesztés mindaz, amit felvázol? A köztévé híradójából erről értesülhettünk.

– A főpolgármestertől kezdve, a polgármestereken át, a képviselőkig mindannyian csak a médiából értesülünk, nincsenek a járvánnyal kapcsolatban megismerhető adatok, tények. Átláthatatlan a helyzet, titkolódzás borítja, ami érthetetlen és életveszélyes. Csak akkor lehet hatékonyan védekezni, ha felnőttként kezelik az embereket – ez elmarad. Ami velem történik, az iskolapéldája annak, hogy akár egészpályás letámadással is képesek nekimenni az ellenzéknek a propagandamédia segedelmével – csak azért, mert kimondja az igazat a válságkezelés hiányosságaival kapcsolatban. Nem elég, hogy sumákolnak, de még támadnak is. Készült például néhány napja egy ARD-riport, amiben megszólalt Varga Judit, Karácsony Gergely, Szemző Áron momentumos önkormányzati képviselő, jómagam, valamint bejátszották Orbán Viktor egyik péntek reggeli kinyilatkozását. A kormánynak nem tetszett, amit a német tévében tőlünk hallottak, ránk uszították a köztévé híradóját – bár tőlem például mit sem kérdeztek, csak vagdalkoztak és minősítgettek. Amikor ezzel kapcsolatban nyilatkozatot akartam megjelentetni, azt az MTI megtagadta. Mindez odáig fajult, hogy hétfő este már börtönnel fenyegettek.

– Mit követett el?

– Szerintem kimondtam az igazságot. Futó Barnabás fideszes ügyvéd szerint, mindez kimerítheti a rémhírterjesztés fogalmát és egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthat az igazságszolgáltatás – mint közölte a köztévé megkeresésére. Ő legalább nyilatkozhat. Egyelőre.