Botrányossá sikeredett az elosztás a kultúra állami támogatásában

HírKlikk 2019. május 17. 11:57 2019. máj. 17. 11:57

Máris megszületett az első reakció a január elsejével megszüntetett kulturális tao helyébe lépett, kézi vezérléssel szétosztott állami támogatások hírére. A Válasz Online még „csak” értesülésekre hivatkozva hozta le, hogy melyik színház lett a fölényes nyertese a rendszer megváltoztatásának (milyen meglepő, a Vidnyánszky-féle Nemzeti), és melyek a nagy vesztesek. Ez utóbbiak egyike, az Átrium Színház karakán módon közzé is tette, hogy konkrétan mennyivel kap kevesebbet. És belebegtette: kénytelen lehet véglegesen leengedni a függönyt.

„A kulturális államtitkárság ma értesítette színházunkat, hogy a 2018. november 13. előtti törvény szerint járó 218 millió forintos taótámogatásból 50 millió forintot ítéltek meg részünkre, vagyis a 2018-as taóösszeg 77,1 százalékát – 168 millió forintot – az Átriumtól a minisztérium elvette” – adja hírül közleményében az Átrium, amely szerint az értesítés értelmében az 50 millió forintos „kompenzációt” is csak abban az esetben kapja meg – akkor is csak három részletben – , ha lesz rá forrás. A második két részletet eleve további feltételekhez és beszámolók elfogadásához kötik.

„Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot” – írják, hozzátéve: a cél természetesen, hogy továbbra is működhessen ez a színház. „Várjuk magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését a tamogatas@atrium.hu címen” – áll a közleményben.

Az Átrium tehát közel 80 százalékát elveszítette a tavaly kapott kulturális taójának – ez önmagában is elképesztő, hát még annak fényében, hogy más, a kormány szívéhez közelálló színházak mennyit nyertek. Ugyanis, mint a Válasz Online megírta, az „épp a kulturális taót eltöröltető Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője: a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre taóból jogosult lett volna”.

A Nemzeti a jegybevételei alapján 2018-ban 76 millió forint tao befogadására volt jogosult, s kap 400 milliót – amellett, hogy „az állam által eltartott intézmény a költségvetésből rendre kétmilliárd környéki összeget kap (dupláját az Alföldi-éra támogatásának), százmilliókat pedig az általuk szervezett nemzetközi színházi találkozóra is”.

Szépen kap a Müpa, a MACIVA és a Pesti Magyar Színház, amelyek 800-800 milliót kapnak, míg az Opera és az Operett fejenként 1,2 milliárdot. A cikk szerint az Operett nagyjából annyit kap, amennyi kiesett a kasszájából, a Müpa pedig nem egészen százmillióval többet, mint amennyi taót be tudott volna gyűjteni (709 millió). A cirkuszcég már jobban teljesít: majdnem dupláz a 800 millióval (447,5 millióra lett volna jogosult taóból),

Portálunk tavaly, az adótörvények – és így a kulturális tao eltörlésének – elfogadása után több cikkben is beszámolt arról, hogyan érinti a támogatás átcsoportosítása a színházakat.

Nem kell nagy jóstehetség annak előrejelzésére, hogy jókora botrány érlelődik...

Forrás: Hírklikk