Bővítéssel venné fel a harcot az unió Moszkvával szemben

HírKlikk 2023. szeptember 10. 10:00 2023. szept. 10. 10:00

Párizs szerint az Oroszországból induló dezinformációs kampány az uniós tagjelölteket célozza meg, ezért egyértelmű üzenetet kell küldeni ezeknek az országoknak a csatlakozási kilátásokról. Ezt szorgalmazza a francia Európa-ügyi miniszter. Laurence Boone szerint így segíthetik ezeket az országokat abban, hogy szembeszálljanak az orosz elnökkel.

Az EU az elkövetkező években akár nyolc új tagot, köztük Ukrajnát és hat balkáni országot is felvehet a soraiba. Várhelyi Olivér uniós biztos korábban kijelentette: a bővítés akár 2030-ig megvalósítható, de csak akkor, ha a tagjelölt országok és maga az Európai Unió is megkettőzi erőfeszítéseit. 

A tagjelöltek közül többeket is össztűz alá vett a Kreml azzal a nyilvánvaló céllal, hogy távol tartsa Brüsszeltől a csatlakozni kívánó országokat. Ezért kell „világosan és kiegyensúlyozottan” megfogalmaznia a belépési feltételeket – hivatkozott a francia miniszterre a Politico, vette észre az Index.

Laurence Boone napokkal Ursula von der Leyen évértékelője előtt közölte véleményét. Az Európai Bizottság elnöke értékelőjében várhatóan részletesen beszámol majd az unió tervezett bővítésének üteméről és módjáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén a 2030-as határidőt jelölte meg bővítési célként, a bizottság azonban arra hivatkozott, hogy a csatlakozás „érdemi alapon” történik. 

Most viszont sokan arra figyelmeztetnek, hogy ha tovább várakoztatják a tagjelölteket a csatlakozáshoz vezető út egyértelmű kijelölése nélkül, az megosztottsághoz, és az orosz befolyás terjedéséhez vezet. Egy magas rangú uniós diplomata bírálta Macron francia elnök „többsebességes” csatlakozási javaslatát, amely szerint az országok részleges előnyöket kapnának a teljes körű tagság elnyerése előtt.

A francia Európa-ügyi miniszter szerint kulcsfontosságú, hogy a tagjelöltek meggyőző üzenetet kapjanak az EU-ban az őket megillető helyről.

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom