Brit hadihajók indulnak a Fekete-tengerre

HírKlikk 2021. április 18. 12:00 2021. ápr. 18. 12:00

Egy légvédelmi rakétákkal felfegyverzett Type 45 romboló és egy tengeralattjárók elleni Type 23 fregatt hagyja el a Királyi Haditengerészet földközi-tengeri repülőgép-hordozó flottáját, és a Boszporuszon keresztül a Fekete-tengerre tart. A bevetés célja, hogy az Egyesült Királyság szolidaritást mutasson Ukrajnával és a NATO-szövetségesekkel.

Májusban brit hadihajók érkeznek a Fekete-tengerre az Ukrajna és Oroszország közötti növekvő feszültségek közepette – írta a Napi.huSunday Times értesüléseire hivatkozva.

A RAF F-35B Lightning lopakodó repülőgépek és a Merlin tengeralattjáró-vadász helikopterek a flottila zászlóshajóján, a HMS Queen Elizabeth hordozón állnak majd készenlétben, hogy támogassák a hadihajókat a Fekete-tengeren – derül ki a Sunday Times birtokába került jelentésből.

A minisztérium szóvivője azt mondta a lapnak, hogy a brit kormány szorosan együttműködik Ukrajnával, a helyzetet nyomon követik, és továbbra is felszólítják Oroszországot a helyzet deeszkalálására. „Az Egyesült Királyság és nemzetközi szövetségeseink rendíthetetlenül támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását" – közölte a szóvivő.

Oroszország szerint ukrajnai provokáció miatt saját területeinek és az orosz állampolgárok védelmének érdekében vonták össze csapataikat a régióban. Moszkva szombaton bejelentette, hogy fél évre lezárja a Kercsi-szorost a Fekete-tengeren. Részben erre is válasz a brit flotta kivezénylése a térségbe.

Forrás: Napi.hu