Brutális a gazdasági visszaesés Magyarországon

HírKlikk 2020. augusztus 14. 11:31 2020. aug. 14. 11:31

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint, 13,6 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján, 13,5 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette pénteken – első becslése alapján – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására, a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához.

A nemzetgazdaság idén az első fél évben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

Az előző negyedévhez mérten, 14,5 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene 2020 második negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

A KSH egyúttal jelezte azt is: a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a gazdaságban olyan gyors változásokat eredményezett, amelyek az adatminőségre, a becslési módszerek eredményességére és a szezonalitásra egyaránt hatással vannak, ezeken keresztül a szokásosnál jelentősebb mértékben befolyásolhatják a jövőbeli revíziók nagyságát.

Az idei első negyedévben a GDP a nyers adatok szerint, 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján, 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A GDP idei második negyedévi részletes adatait szeptember elsején teszi közzé második becslésében a KSH, míg a gazdaság idei harmadik negyedévi teljesítményéről november 13-án közölnek adatot.

Forrás: MTI