Brutális hiányt hozott össze a kormány

HírKlikk 2021. január 26. 10:44 2021. jan. 26. 10:44

5,55 ezer milliárd forint hiánnyal zárt tavaly az államháztartás önkormányzatok nélküli része. Az eredeti cél 391 milliárd lett volna, vagyis az éves hiány az előirányzat 1420 százaléka lett – írja a hvg.hu.

A portál összegzése szerint a GDP-hez viszonyított hiány így kilenc százalék lesz. Összehasonlításul: az előrejelzés egy százalékkal számolt. A kiadások elszállása nem hungarikum, a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására a világ legtöbb országa szinte nyakló nélkül szórta a pénzt.

A magyar kormány 2020 áprilisában főként átcsoportosításokkal és átcímkézésekkel egy nyílt végű gazdaságvédelmi alapot hozott létre a költségvetésben. Az alapból több mint 3600 milliárd forintot csoportosítottak át lassacskán, de ennek a pénznek nagy jóindulattal csak a negyede ment közvetlenül gazdaságvédelemre.

Az írás megjegyzi azt is, hogy nem a járvány miatt borult fel a büdzsé, hanem a sokszor vitatható és féktelen pénzszórás miatt. Az egyik ilyen karácsony előtt volt: egy december 21-én megjelent döntés értelmében, több milliárd forintot osztottak szét az egyházak és többnyire fideszes vezetésű települések, kerületek között, jellemzően ingatlancélú beruházásokra.

Forrás: hvg.hu