„Brutális módon, a legkisebb helyekre is beférkőzött a hatalom"

HírKlikk 2022. január 20. 09:50 2022. jan. 20. 09:50

A bérek rendbe tétele, az eszközök és a szakemberek biztosítása a legfontosabb – erről is beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, és Oláh Lajos, a DK képviselője szerda reggel, az ATV Start című műsorában.

„Az egységes ellenzék kidolgozta egészségügyi programját. (…) Az első nagyon fontos lépésnek annak kell lennie, hogy rendezni kell a szakdolgozók bérét, utána meg az a feladat, hogy miként lehet azokat a képzett ápolókat, műtősnőket hazahozni külföldről, akik elhagyták ezt a pályát” – hangsúlyozta Bangóné.

„A humán rész a legfontosabb: hogy becsüljük meg azokat a dolgozókat, akik nap, mint nap bemennek” – erősítette meg Oláh Lajos. „Látszik, hogy a nagy a baj, hiszen a kormány elrendelte, hogy a járvány alatt tilos felmondani: ők is érzik, hogy olyan körülmények vannak az egészségügyben részben a bérezés, részben az általános munkakörülmények miatt, hogy másképp már nem lehet ott tartani az embereket” – mutatott rá, kiemelve, hogy ezért is javasolja az Egységben Magyarországért egy önálló Egészségügyi Minisztérium felállítását.

A DK politikusa emlékeztetett, egyre több kormánytag próbálja épp irányítani az egészségügyet, egyre kaotikusabban.

„Nem látjuk az egészségügyön, hogy bármi is jobb lett volna, mióta Pintér Sándor felel bizonyos területekért. Sőt, egészen elképesztő, hogy nem ketten felelnek már – Kásler és Pintér –, hanem a beszerzésekért Szijjártó Péter a felelős és még a Palkovics-minisztérium is beleszólhat a kutatás részébe, úgyhogy teljes mértékben káoszt látunk. Közben meg az emberek a befizetett adóforintjukért nem kapják meg azt a szolgáltatást, amit meg kellene kapni” – magyarázta az egészségügy átláthatatlanságát Bangóné.

Oláh kiemelte, mindez azért különösen fájdalmas, mert meglenne a szükséges reformokra a pénz, de a fideszes kormány többet költ az élsportra, mint az egészségügyre vagy az egészséget stabilan megalapozó iskolai sportolásra. „A tao-val kapcsolatban beadtam egy törvénymódosító javaslatot, ahol azt kezdeményeztem, hogy a tao egy részét iskolai sportra is lehessen fordítani. Napirendre sem tűzték” – mondta el.

A szocialista képviselőnő hozzátette, egy felelős kormány az emberek megfelelő étkezéséről is gondoskodna. „Az elmúlt években még azt sem sikerült a kormánynak megvalósítania, hogy a mindennapos testneveléshez, ami a gyerekek mozgását biztosítaná, a megfelelő iskolai sportlétesítmények felépüljenek. Azt látjuk, hogy a stadionok gombamód nőnek az országban, több százmilliárd forintot költöttünk erre, amire meg nagyon szükség lenne – hogy az iskolában a gyerekek normális körülmények között, tornateremben tudjanak tornázni –, azt meg nem tudta teljesíteni a kormány”.

Reagálva arra, hogy kedden ismét meghiúsult a nemzetbiztonsági bizottság ülése, mivel azt a kormánypárti delegáltak elszabotálták, Bangóné Borbély Ildikó a bizottság ellenzéki tagjait aggasztó Völner-ügy égbekiáltó elkenési kísérletéről is beszélt. „Mennyire látszik, hogy az elmúlt 12 évben hogyan építették ki a hatalom minden szegmensében azokat a szálakat, hogyha valamelyik fideszes politikusnak valamilyen ügy fontos, akkor a telefont felvesszük, és elintézzük neki, ha törvényes, ha nem. Látjuk Völner volt államtitkár ügyében is, hogy Varga Judit egyszerűen nem hajlandó válaszolni semmire, a bizottsági üléseket akadályozzák, (…) és látjuk, hogy mennyire brutális módon, a legkisebb helyekre is beférkőzött az a hatalom, amivel ők működtetik ezt a rendszert”.

Végezetül Oláh Lajos hozzátette, szerinte azért tűntek el a Völner-ügy aktájából bizonyos iratok és azért nem mennek el az érintettek vagy az őket védők az ilyen bizottsági meghallgatásokra, mert a szálak feljebb vezetnek, amit nem mernek elmondani. „Felmerül az a kérdés, hogy ki a gazda? Ki Völner gazdája, mert ugye ezek a szavak elhangoznak, és most már több vezető fideszes politikus belekeveredett… Na, ezért bujkálnak, mert nem szeretnék, hogy feltegyék ezeket a kérdéseket” – mutatott rá.