Brutális szám: ezer forintnál jár a legnépszerűbb magyar gyümölcs ára

HírKlikk 2021. január 15. 08:20 2021. jan. 15. 08:20

A legkedveltebb – és általában olcsó – magyar gyümölcs kilójáért sok helyen már ezer forintot kérnek: szupermarketben és fővárosi piacon egyaránt. Ezek persze szép, fényes, egészséges almák, hiszen csúf, ütődött, nyomott van olcsóbban is, de az is négyszáz kilónként.

Ez pedig alaposan megterheli a családok pénztárcáját, mivel a statisztikák szerint egy ember legalább egy kilót almát megeszik egy hónapban, egy átlagos családnál pedig ez 3-4 ezer forintba kerülhet – írja a Blikk.

Az agrármérnök szerint azért mehettek fel az árak, mert nagyon rossz év volt a tavalyi a gyümölcstermesztés szempontjából.

– Először nagyon sok gyümölcs elfagyott, aztán a szárazság okozott gondokat, sok olyan almafa volt, amely egyáltalán nem hozott termést – mondta a Blikknek Áts Sándorné termelő, agrármérnök, aki szerint sajnos az éghajlatváltozás és az egyre szárazabb időjárás miatt hozzá kell szokni a magas élelmiszerárakhoz. – A mezőgazdaság nehéz kenyér, nagyok a ráfordítások, egész évben fektetjük bele a munkát, és egyszer lehet szüretelni.

Forrás: Blikk