Budapest Pride: nem érték el céljukat a szélsőjobboldali radikálisok

HírKlikk 2021. május 8. 11:55 2021. máj. 8. 11:55

A Mi Hazánk Mozgalom Párt (MHMP) alelnöke idén egyértelműen deklarálta: céljuk a főbb budapesti közterületek „lefoglalásával” a felvonulás ellehetetlenítése. A Kúria ítélete azonban egyértelművé tette, hogy ezt a céljukat nem tudták elérni.

Mint minden évben, idén is a gyülekezési joggal való visszaéléssel szerette volna ellehetetleníteni a Budapest Pride Felvonulás megtartását pár szélsőséges. A gyülekezési törvény szerint ugyanis egy gyűlés bejelentésére – mint amilyen a Budapest Pride Felvonulás is – leghamarabb annak tervezett időpontját megelőző három hónappal van lehetőség. Ha ugyanott egyszerre többen szeretnének gyűlést tartani, azé az elsőbbség, aki előbb jelenti be rendezvényét.

A szabályokat rosszhiszeműen kihasználva, az MHMP politikusai és a hozzájuk köthető aktivisták a határidő megnyílását követő első órában bejelentések tucatjaival árasztották el a rendőrséget. Azt szerették volna elérni ezzel, hogy a Budapest Pride előtt szerezzék meg a jogot arra, hogy a főváros főbb helyszínein ők gyülekezhessenek július 24-én.

A Budapest Pride szervezői évek óta ismerik a szélsőjobboldaliak próbálkozásait a gyülekezési joggal való visszaélésre, és a határidő első percében jelentették be a felvonulást, megszerezve így az elsőbbséget. A szélsőségesek azonban nem nyugodtak bele próbálkozásaik kudarcába, és bírósághoz fordultak. A Kúria csütörtökön meghozott ítéletei azonban egyértelművé teszik: a szélsőjobboldali radikálisok akciója nem sikerült. Bár egy rövid szakasz kapcsán egy eljárási szabály miatt módosítani kell a terveket, de ez a felvonulás megtartását érdemben nem érinti.

A Budapest Pride szerint a homofób és transzfób szélsőjobboldaliak eljárása nem más, mint visszaélés a gyülekezési joggal. Próbálkozásuk nem arra irányult, hogy teret szerezzenek az ellenvéleményük megjelenítésének, hanem arra, hogy elzárjanak több ezer embert a békés gyülekezés alapjogának gyakorlásától. Nem szabadságjogaikkal akartak élni, hanem a békés többséget próbáltak megakadályozni abban, hogy gyakorolhassák alapvető jogaikat.

A koronavírus-járvány alatt még súlyosabb állapotba került a magyar demokrácia, és ennek egyik fő jelei az LMBTQ közösség ellen hozott haszontalan és kártékony, diszkriminatív intézkedések. A kormánypártok olyan vállalhatatlan homofób és transzfób törvényeket fogadtak el, amelyek súlyosan sértik az LMBTQ emberek emberi méltóságát és önrendelkezési jogát. A transznemű és interszex emberek számára a jogi nemváltás betiltása megágyaz a munkahelyi, egészségügyi, iskolai és hatósági diszkriminációnak. Az örökbefogadási törvénymódosítások pedig olyan gyerekek életét teszik még kilátástalanabbá, akik eddig is sokat szenvedtek.

„Kiemelten fontos ezért, hogy idén – a szükséges biztonsági intézkedéseket betartva – a lehető legtöbben emeljük fel szavunkat a kirekesztés és a jogtiprás ellen. Mutassuk meg idén is, milyen sokan állunk ki egy olyan ország építése mellett, ahol mindenki méltóságteljesen, boldogan és biztonságban élhet, szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül” – áll a szervezők közleményében.