Budapesten rosszabb lett a levegő, mint a vírus előtt volt

HírKlikk 2020. július 6. 19:25 2020. júl. 6. 19:25

A legtöbb helyen extrém módon csökkent a légszennyezés a koronavírus-járvány hatására, ám Budapesten rosszabb a helyzet, mint a veszélyhelyzet előtt.

„A magyarországi mérőállomások adatai alapján azt látjuk, hogy a nitrogén-dioxid-szint az előző év azonos időszakához képest, a korlátozások alatt némileg csökkent, és még június során is néhány százalékkal alacsonyabb volt, mint például tavaly" – ismertette a helyzetet a Levegő Munkacsoport az mfor.hu-nak. A lap hozzáteszi: az adatsort érdemes a helyén kezelni – ez csak egyetlen légszennyező adat. 

„Például a legtöbb korai halált okozó légszennyező, a PM2,5 részecskék koncentrációjában nem mutatható ki a többi évhez képest csökkenés a korlátozások időszakára, sőt, a tavalyi adatokhoz képest, némi növekedés volt tapasztalható".

Európában Budapest az egyetlen város, ahol már most nagyobb a nitrogén-dioxid-szint, mint a járvány előtt – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség felmérései szerint.

Ebben jelentős szerepe lehet annak, hogy a kormány bevezette és indokolatlanul sokáig életben tartotta az ingyenes parkolást.

Forrás: mfor.hu