Budapesti előválasztás: elindult a hivatalos honlap

HírKlikk 2019. június 12. 14:24 2019. jún. 12. 14:24

Elindult a budapesti előválasztás hivatalos weboldala. Az aHang által indított honlapon minden fontos információ megtalálható arról, mikor, kik, hol, hogyan vehetnek részt a budapesti főpolgármesteri előválasztáson, kik őrkődnek és miként annak tisztaságán. Június 20. reggel 10 óra és június 26. este 20 óra között zajlik az előválasztás, a szavazatszámlálás és eredmény-megállapítás pedig június 26-án 14:00-20:00 között lesz.

Az aHang csapata hónapok óta azon dolgozik, hogy szintetizálja a lehetséges jelöltek igényeit, illetve megteremtse az online és offline voksolás technikai és jogi feltételeit, a rendszer mostanra állt fel  , mégpedig az előválasztás tisztaságát garantáló Civil Választási Bizottság (CVB) felügyelete mellett. A többi között ez olvasható a honlapon, amelynek regisztrációs felületén június 20-án reggel 8 óráig jelentkezhetnek azok, akik nem személyesen szeretnék leadni a voksukat. Erre egyébként az Ügyfélkapu segítségével van lehetőség, ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy ne történjenek visszaélések. A regisztráció lépéseit kisfilmben és szövegesen, screenshotokkal is elmagyarázzák a honlapon.

Mint mi is folyamatosan beszámolunk róla, az indulni szándékozó jelölteknek jövő hétfőig kell összegyűjteniük és bemutatniuk a szükséges 2000 ajánlást – ezek hitelességét az aHang szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Az elmúlt másfél hétben felbukkanó jelöltek ajánlásait az aHang folyamatosan fogadja, ha a lebonyolító Civil Választási Bizottság (CVB) szerint az adott jelölt alkalmas a közös értéknyilatkozatban foglaltak képviseletére. Karácsony Gergely már összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást.

Aki nem elektronikusan akar regisztrálni, az megteheti offline is. Ennek feltétele, hogy felkeresse valamelyik szavazósátrat. Az időpontok ugyanazok, mint az online voksolás esetén. Előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik, 2001. október 1. előtt született, illetve elfogadja és aláírásával az ajánlásgyűjtő íven ellenjegyzi a magyar jogszabályoknak megfelelően, hogy az előválasztást kezdeményező pártok a választás lebonyolítása alatt és érdekében tárolják és kezeljék személyes adatait 2019. június 26-ig bezárólag. A szavazósátrakban keletkező szavazatokat június 26-án a Civil Választási Bizottság tagszervezetei által delegált közösség közösen számolja meg rögzített menetrendben. A papír alapú szavazatok megszámolásáért a Számoljuk Együtt Mozgalom felel.

Regisztráló Facebook parti

Regisztráló Facebook partikat is szervez az aHang  csapata, hogy csökkentse a regisztráció okozta kételyeket. Most vasárnap, június 18-án este 19 órakor, valamint a jelölti vitát követően, június 19-én este 10 órakor a Facebook.com/szabadahang oldalon várják az érdeklődőket.

Forrás: Hírklikk