Budapesti előválasztás: úgy tűnik, ennek Tarlós és a Fidesz lesz a vesztese

Nagy András 2019. május 29. 14:16 2019. máj. 29. 14:16

Ha bízott is benne, hiába reménykedett Tarlós István és a Fidesz: minden jel szerint nem vágják sutba a korábban kötött megállapodásaikat az ellenzéki pártok a fővárosban, azaz nyárra meglehet a közös főpolgármester-jelölt, és a 23 ellenzéki polgármesterjelölt is a kerületekben.

Kardvívóktól vett kifejezéssel élve az első elővágások megtörténtek a főpolgármester-jelölti előválasztás nyárra tervezett második köre kapcsán a vasárnapi uniós választás után. A legfontosabb talán, hogy a Gyurcsány Ferenc a DK részéről rögtön bejelentette, nem kívánja felrúgni az MSZP-Párbeszéd szövetséggel, valamint a Momentummal kötött megállapodást, ez pedig értelemszerűen azt is jelenti, hogy továbbra is támogatják Karácsony Gergely zuglói polgármester főpolgármester-jelöltségét.

Hasonlóan nyilatkozott a vasárnapi választáson a vártnál szintén jobb eredményt elérő Momentum elnöke is. Fekete-Győr András az ATV szerda reggeli műsorában azt mondta, a budapesti kerületi önkormányzati szinten megkötött megállapodásokat maximum az LMP és a Jobbik belépése kapcsán lehet újranyitni. Fekte-Győr arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét támogatják-e, szintén Momentum korábbi kommunikációjának megfelelően azt mondta, az előválasztást megnyerő jelöltet támogatják majd, azt viszont el tudja képzelni, hogy lesznek még jelöltek, és szerinte „minél nagyobb a verseny, annál jobb”.

A szocialista Horváth Csaba szerint sincs ok a korábbi megállapodás sutba dobására, ezzel együtt a politika bármikor kényszerülhet olyan helyzetbe, hogy fel kell gyorsítani a folyamatokat. Az előválasztási folyamat célja pedig nem más, mint Tarlós István leváltása, ami a szocialista politikus szerint a vasárnapi eredmények tükrében „maximálisan elérhető”. Ugyanígy verhető a legtöbb kerületben a Fidesz jelöltje, együttes indulás esetén. Ehhez az ellenzéknek egy dolga van: minél előbb lezárni a tárgyalásokat, és nem szétzilálni az összerendezett sorokat – mondta szintén az ATV-ben szerdán.

Sermer Ádám, a liberálisok főpolgármester-jelöltje ugyanakkor a korábbi nyilatkozatát megerősítve azt közölte szerdán a Hírklikkel, hogy ameddig csupán a jelenleg ismert két jelölt, azaz Karácsony Gergely zuglói polgármester és a független Puzsér Róbert kíván részt venni a választáson, addig ő nem vesz részt benne, ha a Momentum indít jelöltet, akkor szívesen nyilatkozik majd.

Molnár Zsolt budapesti MSZP-elnök szerint a hét végére részletes megállapodás születik a budapesti előválasztás második fordulójának lebonyolításáról. A nyárra tervezett második forduló győztese lehet Tarlós István egyetlen, komoly politikai támogatottsággal és anyagi háttérrel rendelkező kihívója az ősszel esedékes főpolgármester-választáson.