Cáfolja az amerikai ügyvivő Szijjártót

HírKlikk 2022. január 22. 09:12 2022. jan. 22. 09:12

Marc Dillard, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője az RTL-nek nyilatkozva azt mondta, a közelgő választás lehetőség a magyarok számára, hogy eldöntsék, ki irányítsa az országot és milyen irányba haladjanak. Az Egyesült Államok nem akar beavatkozni a választásba, tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit.

 A kérdés azért vetődött fel, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta a Financial Times újságírójának, hogy Amerika arra készül, hogy beavatkozzon a 2022-es magyarországi parlamenti választásokba. Igaz, Szijjártó a CNN-nek már tompított a megfogalmazáson, és úgy fogalmazott, hogy „ebben a térségben megszokott, hogy keletről és nyugatról is megpróbálják befolyásolni az eseményeket.”

Marc Dillardtól megkérdezte az RTL riportere, hogy a magyar-orosz viszony tükrében az Egyesült Államok kormánya megbízik-e hazánkban. Azt mondta az ügyvivő, hogy Magyarországnak sokrétű viszonya van Oroszországgal, ahogy ebben a régióban és ilyen közelségben minden ország sokrétű viszonyba kerül vele. Magyarország hozzájárulását a NATO tevékenységéhez ugyanakkor nagyra becsülik, úgy Irakban, mint Afganisztánban, jelenleg pedig a koszovói békefenntartó erők irányításában.

Arról, hogy Szijjártó Péter azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok beavatkozhat a magyarországi választásokba, Marc Dillard kijelentette, ennek nincs alapja: „az Egyesült Államok tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és demokratikus intézményeit".

Forrás: RTL