CEU, Stop Soros – Magyarország rosszabbul teljesít

HírKlikk 2020. július 4. 13:17 2020. júl. 4. 13:17

Harminchat kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen. Ez nem csak az uniós átlagnál (29) magasabb, de több annál is, amennyit valaha az ország ellen elindított az Európai Bizottság.

Ez derül ki az Európai Bizottság által most kiadott, és a hvg.hu által szemlézett éves jelentésből. A kormány korábban többször beszélt arról, hogy ezeknek a száma Magyarország esetében nem kiugró, ám azon túl, hogy meghaladja az átlagot, azt sem árt figyelembe venni, milyen eljárásokról is van szó.

Kötelezettségszegési eljárás indul ugyanis akkor is, ha egy jogszabályt egy tagország nem ültet át időben saját jogrendjébe, és ebbe a kategóriába tartoznak Brüsszel szemében a jogállamiság határait súroló lengyel igazságszolgáltatási reform, a magyarországi CEU, a tranzitzónák, vagy épp a Stop Soros törvény egytől egyig elkaszált ügyei is.

A portál számításai szerint, Magyarország az átvételekkel kapcsolatban nem áll alapvetően rosszul, a jogszabályok 0,5 százalékát érinti ez a probléma. (Tavaly 0,9 százalék volt ez az arány.) Más kérdés, hogy az átlagos csúszás 21,7 hónapra nőtt.

A legtöbb eljárás környezetvédelmi és közlekedési ügyekben indult (nyolc, illetve hét eset), egy átlagos eljárás időtartama 32,2 hónap

Forrás: HVG