Charles Michael: átmenetileg sem lesz az Európai Tanács elnöke Orbán Viktor

HírKlikk 2024. január 29. 17:40 2024. jan. 29. 17:40

Vallon szélkakasnak nevezte a Neue Zürcher Zeitung az Európai Tanács elnökét, aki ráadásul saját magából csinál bolondot. A tekintélyes svájci konzervatív liberális lap szerint Michel immár rendszeresen izgalmat kelt az EU-ban a saját magára vonatkozó bejelentéseivel.

Legutóbb például azzal, hogy közölte: idő előtt otthagyja posztját és indul az EP-választáson, most pedig azzal, hogy visszavonta lemondását. Ám félő volt, hogy ez esetben a második félévben, az unió soros elnökeként Orbán Viktor töltené be a helyét, hacsak nem sikerül addig elővarázsolni megfelelő utódot. Vezető európai személyiségek elképedtek ettől a lehetőségtől, hiszen a magyar vezető közismerten oroszbarát.

Lehet, hogy túlzott volt a riadalom, mert a Tanács első emberének ideális esetben tisztességes közvetítőként kell eljárnia, különösebb hatalom nélkül. Elképzelhető, hogy nem ártott volna Orbánnak, ha egyszer kipróbálja magát ebben a szerepkörben – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Ugyanakkor Michel igen harmatosnak bizonyult a tisztségben az évek során. A csúcstalálkozókon nemigen hallatott magáról. Amikor pedig az EU kereskedelmi érdekeit képviselte külföldi látogatások során, leginkább a csillagászati útiköltségekkel tűnt ki.

Nem lehet tudni, hogy ezúttal miért visszakozott. Lehet, hogy azért, nehogy Orbán kerüljön nyerő helyzetbe. De ettől még sorra érik a bírálatok. Egy német liberálisok képviselő kimondta: ideje, hogy a legközelebb méltó valaki kerüljön az Európai Tanács élére.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom