Ciprus volt az orosz oligarchák pénzmosodája

HírKlikk 2023. november 15. 14:25 2023. nov. 15. 14:25

Roman Abramovics és Vlagyimir Putyin neve is szerepel egy, a ciprusi pénzügyi szektort átvilágító nyomozásban. Oknyomozó újságírók feltárták, hogy orosz oligarchák százmilliós vagyonokat ruháztak át, és kijátszották a nyugati szankciókat. Egy médiacsoport adatszivárogtatáson alapuló vizsgálata magyar szálat is talált.

A Chelsea korábbi tulajdonosa kihasználhatta a Cipruson létrehozott bonyolult pénzügyi hálózatot, hogy megkerülje az UEFA „pénzügyi fair play” szabályát – írja az Euronews.

Abramovics számos ügyletének egyike, amikor 2010-ben 40 millió dollár értékben adott cége részvényeiből két, az orosz elnök bizalmát élvező embernek. Egyikük, a „Panama-iratokban" is említett Szergej Roldugin csellista, akit „Putyin pénztárcájaként" emlegetnek.

A ciprusi elnök ígéri, minden ügyet kivizsgálnak.

„Senki sem áll Ciprus hírneve felett. Rengeteg próbálkozás történt az évek során. Az új kormány hatalomra kerülése, valamint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság szankciói után megszigorítottuk a jogi keretet. Minden, a sajtóban megjelent állítást ki fogunk vizsgálni, és ez már folyamatban van" – jelentette ki Níkosz Hisztodoulídisz.

A több médiacsoport által végzett vizsgálat egy több mint 3,6 millió dokumentumot tartalmazó adatszivárogtatáson alapul, amely az 1990 és 2022 között végrehajtott tranzakciókról szól, és csaknem száz orosz állampolgárt érint, akiket 2014, a Krím egyoldalú annektálása óta szankciókkal sújtottak.

A most nyilvánosságra hozott adatok arra utalnak, hogy Ciprus fontos „pénzmosoda” volt Oroszország számára, és hozzájárulhatott Putyin ukrajnai háborújának finanszírozásához.

Az ügyek volt magyar szála is...

Lantos Csabának, az Orbán-kormány miniszterének is volt egy titkos ciprusi cége 2010 előtt. Erről részletesen itt számoltunk be.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom