Civil szervezetként alakul újjá a Munkásőrség

Márkus 2018. június 17. 08:19 2018. jún. 17. 08:19

Hamarosan civil szervezet formájában alakulhat újjá a rendszerváltás folyamán a Németh Miklós-kormány kezdeményezésére feloszlatott Munkásőrség – értesült a Sztárklikk.

A Sztárklikk információi szerint a területileg illetékes törvényszék megkezdte annak a civil szervezetnek a bejegyzését, amely nyíltan a rendszerváltáskor feloszlatott Munkásőrség hagyományait ápolná, eszmeiségét képviselné. Az alapítók ezt egy hagyományőrző egyesület formájában képzelik el.

A törvényszék első körben elutasította a bejegyzést, amit többek között azzal indokolt, hogy az egyesület nevében – Munkásőr Hagyományőrző Egyesület – szerepel a munkásőr szó. Ennek használatát a törvényszék az Országgyűlés külön engedélyéhez kötötte, hivatkozva a Munkásőrség megszüntetéséről szóló 1989. évi XXX. törvényre. 

Mivel az egyesület alapítói meg vannak arról győződve, hogy a jelenlegi parlament úgysem engedélyezné ezt nekik, így meg sem próbálják, hanem a munkásőr egyenruha színére utalva Acélszürke Hagyományőrző Egyesület néven kérik újbóli bejegyzésüket.

Az Egyesület elnöke, vagy ahogy maguk között nevezik, „országos parancsnoka” az a 29 éves Juhász Norbert, aki korábban a Magyar Kommunista Munkáspárt (mai nevén Magyar Munkáspárt) Központi Bizottságának tagja, annak Heves megyei elnöke volt, később pedig, miután konfliktusba került a szerinte antimarxista nézeteket valló Thürmer Gyulával, a Népi Front Párt alapító tagja lett.

A Magyar Idők egyik korábbi cikke szerint Juhász a Népi Front egri titkáraként számtalan emlékezetes dolgot tett: beszédet mondott a párt kongresszusán és Kádár János sírjánál, 2014-ben vállaltan kommunista programmal indult a bükkszéki polgármesteri címért, 2015 októberében képviselte a magyar kommunistákat a lenini Komszomol újjáalakulásának ünnepén.

Az egyesület alelnökei, azaz „Országos Parancsnokhelyettesei” A. István 76 éves járműgyártás technológus, a Munkásőrség egykori budapesti, VIII. kerületi egységének parancsnoka, valamint  a 75 éves J. Lajos, a budapesti X. kerületi Finom Mechanikai Vállalat egykori dolgozója, korábban a Munkásőrség budapesti, „Pataki István” egységének zászlóalj parancsnok-helyettese.

Az egyesület „arculati elemmel” is rendelkezik, ami a régi Munkásőrség emblémája, azzal a különbséggel, hogy az önkényuralmi jelképeket tiltó törvény miatt a csillag nem tiszta vörös, hanem felerészben vörös és fekete.