Civilek erősítették Fischeréket a karácsonyi koncerten

Nagy Mariann 2023. december 27. 14:40 2023. dec. 27. 14:40

Hűséges közönsége különösen melegen ünnepelte a Budapesti Fesztiválzenekart a fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendezett karácsonyi koncerten.

Az együttes alapításával – 1983-ban – Fischer Iván és Kocsis Zoltán azt a célt tűzte ki, hogy legyen az országnak világszínvonalú szimfonikus zenekara. Amint a nemzetközi visszajelzések évről-évre igazolják, ezt az igen magas célt sikerült elérni. A BFZ-t a nemzetközi szaksajtó rendre a világ 10 legjobb zenekara közé sorolja és az együttes visszatérő vendége a legnagyobb zenei fesztiváloknak, Salzburgtól Luzernig és Zürichig, fellépnek a New York-i Carnegie Hallban, a Berlini Filharmonikusok, az amszterdami Concertgebouw termében, évente több külföldi turnén mutatják be művészetüket, Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában. Lemezfelvételeik egy sor fontos díjat nyertek már el.

A zenekart mindmáig vezető Fischer Iván nem kisebb figyelmet fordít arra, hogy együttese segítsen a zenei kultúra továbbterjesztésében az országban és a nemzetközi hírű, elismert dirigens nem kevés eredeti kezdeményezéssel hívta már fel a figyelmet a BFZ-re. A Kakaó koncertek és a gyermekoperai előadások a legfiatalabbaknak mutatják meg az úgynevezett „komoly” zenét, több tucatnyi általános- és középiskolával létesítettek partnerséget, hogy bevonják a diákokat a zene világába. Igencsak eredeti kezdeményezése Fischernek a „Midnight koncertek”: éjfélkor laza környezetben és öltözetben muzsikálnak a főként fiatalokból álló közönségnek. Nem kevésbé népszerűek a turnék, amelyeken egy-egy vidéki városban lépnek fel, egy nap alatt több rendezvényen.

Nemzetközi hírűek a Zenei maratonok: minden évadban egy-egy zeneszerző alkotásait adják elő, egész napos műsorfolyamban. A sort 2008-ban Csajkovszkijjal kezdték, az idein Prokofjev alkotásai szólaltak meg reggeltől estig a MÜPA-ban. Az a helyszíne a BFZ „Európai Hidak” címmel évente megrendezett fesztiváljának is, amelyen egy-egy ország muzsikája szólal meg.

Az évadzáró „Titokkoncertet” különös érdeklődéssel várja a BFZ egyre népesebb közönsége – erre a hangversenyre jegyet szerezni a legnehezebb feladatok közé tartozik. Fischer Iván az idén Johann Strauss, Dvořák, Ligeti, Bartók művei mellett ismét meglepetéssel állt elő: a közönség soraiból több, mint 150 „civil” énekes vállalkozott arra, hogy a zenekarral előadja Sibelius egy alkotását – mégpedig Finnország másik nyelvén, svédül... Nagy sikerük volt – akárcsak a zenekar sok alapító tagjának, akiket meghívtak a jubileumra és érezhették a közönség szeretetét, lelkesedését a legjobb magyar zenekar iránt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom