Csak a független adatvédelmi hatóságnak van értelme

Millei Ilona 2020. október 29. 18:40 2020. okt. 29. 18:40

Kaltenbach Jenő jogtudós nem hiszi, hogy Péterfalvi Attila a fideszes „mi jövünk” mozgalom meggyőződéses támogatója lenne, inkább csak opportunista. Az egykori ombudsman arra a hírre reagált így, hogy Áder János köztársasági elnök Péterfi Attilát szerdán újabb kilenc évre kinevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.  

Kaltenbach Jenő szerint, a Fidesz azzal, hogy a fontos hivatalok élére sorra nevezi ki az embereit, arra készül, hogy 2022-ben ellenzékbe szorul.

Kaltenbach Jenő azt mondja, Péterfalvi Attila helyében már eleve nem vállalta volna el ezt a funkciót, akkor, amikor az ombudsmansága megszűnt. Hisz egy kormány alá kirendelt hivatal élére került, ami teljes biztosíték volt arra – ismerve a Fidesz-kormány módszereit –, hogy az illető intézmény nem független. Adatvédelmi hatóságnak azonban csak akkor van értelme, ha az független, és nem a kormány alá rendelt. Amennyiben a kormány alá rendelt, akkor az egésznek semmi értelme.

Mégsem hiszi, hogy Péterfalvi Attila a fideszes „mi jövünk” mozgalom nagyon meggyőződéses támogatója lenne. Egyszerűen úszik az árral, nagyon kényelmes a hivatali szoba, szolgálati autó és a többi velejáró. Az egykori ombudsmannak legalábbis ilyen emlékei vannak róla.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz úgy akarja bebetonozni a hatalmát egy 2022-es vereség esetére, hogy sorra nevezi ki fontos hivatalok élére az embereit, Kaltenbach Jenő azt mondja, nyilván ez a szándék. Ebből pedig azt a pozitív következtetést lehet levonni, a párt egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy 2022-ben ellenzékbe szorul. Ezért most mindent megszáll, és a megszállással próbálja a keserű pirulát egy kicsit megédesíteni. Persze, minden attól függ, hogy milyen lesz a választási eredmény. A magyarországi választási rendszer olyan, hogy a kis győztest is nagy győztesnek hozza ki. Ezért a volt ombudsman a sima és a kétharmados győzelem között nem lát lényeges különbséget. Ami az ellenzék számára megfontolandó, hogy az egyéni kerületekre kell rámenni. Ezért kell előválasztás, ezért kell megfelelő embereket kiválasztani a választókerületekbe. Ha azok többségét megnyeri az ellenzék, nyilván kétharmados többsége lesz, ami miatt azután szívhatja a fogát a Fidesz.

S, hogy a most „bebetonozottakat” jogállami módszerekkel le lehet-e majd váltani? Igen! A Fidesz ezt meg is csinálta, annak idején a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Baka Andrást, akinek a mandátuma még nem járt le, így távolították el.

Ugyanezt teljesen jogállami módon – legalábbis ilyen Fidesz-jogállami módon – megteheti az ellenzék is. Olyan helyzetet teremt, úgy alakítja a törvényeket, hogy azokból következően, ezeket a posztokat újra lehessen betölteni.

Az igazi persze az lenne, ha ez a rettenetes szembenállás megszűnne, vagy legalábbis csökkenne. Ha az emberek túlnyomó többségét, a fideszes elvakultakat is meg lehetne győzni arról, hogy egy normális országban széles körben elfogadott elvek alapján működő kormányt kell preferálni, nem pedig örökösen harcolni egymás ellen.

S, hogy épp a Fidesz vezére fújja a parazsat? Igen, de csak azért fújhatja, mert vannak hívei. Ha Orbán Viktor normális nyugati demokráciában élne, akkor valószínűleg egy kis szélsőséges pártocskának lenne csupán a vezetője, vagy egyáltalán nem harcolna. Sajnos, nem így van.