Csak egy biztos, 1,2 milliárdot kapott az MTK a városmajori ingatlanjaiért

NVZS 2021. március 3. 06:50 2021. márc. 3. 06:50

Mintegy 1,2 milliárd forintért vette meg az állam az MTK-tól a városmajori sportlétesítményeit, de azt még nem tudni, hogy mi lesz a területtel és általában a Városmajor fejlesztésével – derült ki a polgármesterrel folytatott beszélgetésünkből. Pokorni Zoltán több lehetőségről is számot adott, de – mint közölte – még folyik az ötletelés. A kormány egy átfogó fejlesztési, rekonstrukciós tervet készíttet Schneller István volt budapesti főépítésszel. Az MTK a városmajori ingatlanáért kapott pénzből a VIII. kerület rozsdaövezetében veti meg a lábát, de arra nem kaptunk tőlük választ, hogy mindez mennyibe kerül, továbbá ki és miből finanszírozza. A projektet 2022 végén-2023 elején zárhatják le. Kerestük az ügyben a kormány részéről érintetteket is – nem reagáltak a megkeresésünkre.

A XII. kerületi önkormányzat – mint társtulajdonos – nem kívánt élni elővásárlási jogával, amikor az 1654/2020. (X. 9.) kormányhatározat alapján az MTK értékesítette a Városmajorban lévő ingatlanait, ugyanakkor tevékenyen részt kíván venni a területén fekvő, Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkja fejlesztésében és reorganizációjában – mondta el portálunknak a Hegyvidék polgármestere. Pokorni Zoltán a többi között arról is beszélt, hogy az állam durván 1,2 milliárd forintért már megvásárolta az ingatlanokat az MTK-tól, de egyelőre a tárgyalások még nem indultak el azok sorsáról. Ez nagyban függ attól, hogy a kormány által a Városmajor fejlesztésével, rekonstrukciójával megbízott Schneller István és irodája milyen koncepciót dolgoz ki, illetve, hogy a tárgyalások után végül mit fogadnak el.

„Nem állítom hogy a kormány minden tervébe be vagyunk vonva, de a Schneller-féle csapat konzultál velünk” – tisztázta Pokorni, aki több, a park jövőbeni átalakítását-átalakulását érintő ötletet, szempontot is felvázolt (ezekre cikkünk végén visszatérünk). Egy biztos, van még idő kidolgozni a koncepciót, mivel az MTK még másfél-két évig a parkban marad, ugyanis addig használhatja a létesítményeket, amíg az új sportkomplexuma el nem készül a Duna túloldalán.

Az MTK titkolózik

Az említett kormányhatározat nyomán a sportklub egy VIII. kerületi, a korábban a magyar állam tulajdonában álló, a volt Józsefvárosi pályaudvar területén elhelyezkedő (belterület 38820/4 helyrajzi szám alatt nyilvántartott) ingatlanhoz jutott, mégpedig adás-vétel útján – tudatta megkeresésünkre az MTK, amely azonban a vételárat –­ kérdésünk ellenére – nem árulta el, csupán azt a semmitmondó választ közölte, hogy „az MTK az ingatlan tulajdonjogának megszerzése fejében a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. által felkért független szakértő által meghatározott vételárat megfizette”.

Megjegyzendő, hogy a klubtól kapott válaszban elfelejtették megemlíteni, hogy versenyeztetés nélkül vehette meg az érintett területet. Egyébként ezt éppen úgy rögzíti a vonatkozó kormányrendelet, mint azt, hogy „független szakértő által meghatározott értéken” kell megvásárolni az ingatlant.

Nem sikerült arra sem választ kapnunk az MTK-tól, hogy a területen tervezett, mintegy 7,5 hektár területen kialakítandó új utánpótlás-nevelő létesítmény kivitelezése mennyibe fog terülni, mivel „a kiviteli tervek jelenleg készülnek... A kiviteli tervek hiányában a beruházás költsége nem ítélhető meg”.

Az már a fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy arra a kérdésünkre sem adtak választ, hogy milyen forrásból valósul majd meg a fejlesztés. Egyelőre tehát annyit tudhat a közvélemény, hogy a városmajori ingatlanjaiért cserében az államtól mintegy 1,2 milliárd forintot kap az MTK.

Ez épül a Józsefvárosban

A Sándor Károly Labdarúgó Akadémia – a Velencei-tó mellett fekvő – Agárdon 2020-ban megszűnt intézményét pótolják a Józsefvárosban. Mint az MTK portálunknak elmondta: hat nagy méretű labdarúgópálya, mellettük kis méretű, erőnléti és technikai edzőfelületek lesznek, az egybefüggő zöldfelület mellett mintegy félpályányi épített környezet – sportszakmai területek, kollégium, üzemeltetési épület, lelátó – létesül. Az említett, összesen mintegy 4.000 négyzetméter épület-építmény építési engedélyét már megkapták.

Tervek a Városmajorban

Az MTK távozása csak egy eleme a Városmajor fejlesztésének, reorganizációjának. De ott is sok még a nyitott kérdés, a történet sokszereplős és még semmi nem dőlt el. A kormány megbízta Schneller István volt budapesti főépítészt és a cégét, hogy készítsen a Városmajorra egy átfogó fejlesztési, rekonstrukciós tervet, de Pokorni szerint sok mindenre kell választ találni.

Az egyik ilyen eldöntendő kérdés a Városmajori Szabadtéri Színpad  sorsa. A polgármester szerint, lévén a terület lakott, az embereket zavarja a színpaddal együtt járó zaj és tömeg. „Már Tarlós Istvánt is próbáltam rávenni, hogy a főváros bontassa el, vállaltuk is volna a  bontás költségét” – mondja Pokorni, aki Karácsony Gergelyt is megkörnyékezte azzal, hogy találjanak helyet – esetleg egy másik színház felújítása után – a „balkáni állapotokat konzerváló, egykor moziként funkcionált”, a főváros tulajdonában lévő létesítménynek, mint kísérleti, befogadó teátrumnak. Elismeri persze, hogy „össze van kötve ezen a területen is főváros és kormány”, már csak azért is, mert Budapest a kormánytól kérhet pénzt az áthelyezéshez

A Városmajori Parkbarát Egyesület is az áthelyezést kéri, s Pokorni szerint Schneller István is úgy gondolja, hogy még ha marad is a létesítmény, át kellene tenni valahova máshova a parkon belül. A polgármester azt sem tartja kizártnak, hogy a Népligetbe kerüljön, „ott jó helyen lenne, hiszen amúgy is indul egy kulturális fejlesztés”.

A hegyvidéki önkormányzat maga is kész áldozatokat hozni a park általános átalakításához, mivel az egyik cél, hogy a lakosok minél több zöldterületet használhassanak. Készek például átadni a saját sportpályáikat egy, a János Kórház felől nyitandó „zöld kapu” célját szolgáló fasor kialakítása érdekében.

A kormányzat hallgat

Az 1654/2020. (X. 9.) kormányhatározat végrehajtásában nevesítve is feladatot kapott a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, illetve tevékeny szerepet játszik az egész projektcsomagban Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Az MTK főszereplésével zajló projekttel kapcsolatos kérdéseinkkel írásban kerestük Mager Andrea, illetve Fürjes Balázs sajtósait, ám válaszokat több mint két hét alatt sem kaptunk.