Csak kevesen tudják, miért pont augusztus 20-án látogat el Magyarországra a török elnök

NVZS 2023. augusztus 16. 07:00 2023. aug. 16. 07:00

Nem tudjuk, mi lehet olyan kényszerítő erő, hogy Törökország első embere éppen államalapításunk ünnepi napján látogat hazánkba – mondta Somogyi Zoltán a Hírklikknek. A szociológus szerint az erre adandó választ a magyar nyilvánosságban a média-kormányzati ellenőrzési szervek-ellenzék-választók együtt és külön-külön is képtelenek kikényszeríteni. Szavaiból az derült ki, hogy nem önmagában a látogatás problematikus, hanem inkább a mögöttes – a közvélemény számára ismertelen – okok.

Meglehetősen nagy visszhangot váltott ki – fogalmazhatunk úgy is, hogy megütközést keltett – a hír, amiről a Hírklikk is beszámolt: nevezetesen, hogy augusztus 20-án a Karmelita kolostor vendége lesz a török államfő, akit Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívott. Mint Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tudatta: a magyar-török csúcstalálkozó témái között biztonsági, védelmi, ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. Ezen túl, előkészítik a 2013. óta működő Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő – sorrendben 6. – ülését is, amit az év végén tartanak Budapesten.

Somogyi Zoltánt kérdeztük, hogyan értékeli, hogy pont Recep Tayyip Erdoğant hívták meg és éppen a magyar államalapítás ünnepére Budapestre?

A szociológus emlékeztetett arra, hogy Erdoğanhoz kifejezetten baráti, személyes, jó kapcsolat fűzi Orbán Viktort. Mivel Törökország NATO-tag, így ez nem is lehetne alapjában probléma. A gond az, hogy azt nem ismerjük, miért olyan előnyös ez a kapcsolat  Magyarországnak, az egész nemzetnek – mutatott rá.  

Somogyi Zoltán felidézte, az Orbán-kormány besegített a finn NATO-csatlakozásnál is a törökök időhúzásába azzal, hogy a magyar kormány is húzta az időt, és csak jelentős késéssel szavaztatta meg a magyar parlamenttel. Ugyanezt történik a svéd NATO-csatlakozással is. Azt ismerjük, hogy mi ebben a török érdek, mert kommunikálták. Azt ugyanakkor nem látjuk, hogy mi ebben a magyar nemzeti érdek. „Reménykedni abban tudunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak látja, hogy mi az az érdek, amiért ragaszkodik Erdoğanhoz” – szögezte le.

Somogyi úgy látja, a magyar nyilvánosság az elmúlt években szinte megszűnt létezni, jóllehet annak a média-kormányzati ellenőrzési szervek-ellenzék-választók négyességében kellene nyomást gyakorolnia a kormányra. Ez a négyes azonban ma nagyon nem működik együtt egymással, sőt, sokszor egymagukban sem elég erősek a saját tevékenységük ellátására. „Így, ahogy nem tudjuk, hogy mi az oka a török érdekeket támogató magyar kormányzati tevékenységnek, úgy azt sem tudjuk, mi lehet olyan kényszerítő erő, hogy Törökország első embere éppen államalapításunk ünnepi napján látogat hazánkba” – húzta alá. Az erre adandó választ ugyanis a magyar nyilvánosságban képtelen kikényszeríteni a kormányzat ellenőrzésére hivatott, fentebb említett négy dolog egyike sem, sem külön, sem együtt – tette hozzá.