Csak kormányváltással menthetők meg az ország nagy tavai – az ellenzék szerint

HírKlikk 2021. szeptember 4. 13:15 2021. szept. 4. 13:15

A Párbeszéd, a Jobbik és az MSZP politikusai szerint kizárólag a jövő évi kormányváltással akadályozható meg, hogy tovább romoljon az ország nagy tavainak állapota.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szombaton a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a klímaváltozásnál csak a Fidesz-kormány veszélyesebb a magyar természetre, az ország tavaira.

Kiemelte, a kabinet megmenthette volna a klímaváltozás által erősen sújtott Velencei tavat, ha az „elmúlt tíz évben végzi a dolgát".

A kormánynak fel kellett volna töltenie a tó víztározóit, és nem lett volna szabad beépítenie a vízpartot – mondta.

Kocsis-Cake Olivio közölte: a Párbeszéd jelöltjei személyes garanciát vállalnak arra, hogy kormányra kerülve, azonnal leállítják az összes szabálytalan, környezeti károkat okozó beruházást, és csak olyanokat engednek megvalósulni, amelyek alkalmazkodnak a helyi és természeti viszonyokhoz, továbbá biztosítják az emberek szabad hozzáférését a vízfelületekhez.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője elmondta, óriási problémák vannak a Balatonnál, mivel a kormány az elmúlt évtizedben még pénzzel is támogatta a tópart beépítését.

A Jobbik képviselője is kiemelte, kormányváltás esetén felülvizsgálják az Orbán-kabinet által jóváhagyott szerződéseket, partlezárásokat, és készek drasztikus lépéseket tenni azért, hogy mindenki meg tudja közelíteni a Balatont.

Márton Roland, az MSZP székesfehérvári jelöltje úgy fogalmazott, a kormány nem tesz semmit a Velencei tó megmentéséért, pedig az ahhoz szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, csak működtetni kellene.

Forrás: MTI/Hírklikk