Csáki Judit: aki nincs velünk, az ne legyen, a kultúrában sem

HírKlikk 2023. december 20. 07:45 2023. dec. 20. 07:45

Ha miniszterelnökünk nem a stadionokért és a fociért lenne oda, hanem mondjuk a színházért, sok minden másként alakulhatott volna – fogalmazta meg véleményét a a KlikkTV Tíz című műsorában Csáki Judit színikritikus. Orbán abban bízott, hogy ha megtolják pénzzel a sajátjaikat, az irodalomban lenyomhatják azt a kánont, amit látni sem bírnak. Ez azonban nem jött be, az „istenadta nép mégsem Wass Albertet vásárolt, hanem Esterházyt”.

Közismert, hogy Orbánt a kultúra csöppet sem érdekli, így gyakorlatilag koncepcionális kultúrpolitika nem is létezik – mondta Csáki Judit és hozzátette: hatalmi politika van, aminek a kultúra is egy része. Ez az alapvető oka annak, hogy a kulturális életben kialakulhatott a mai helyzet. 

Ha visszanézünk a Kádár-korszakba, Aczélt is jobbnak tartjuk. Neki még volt minőségi igénye, szemben Csákkal, akinek egy deka sincs, de nem is azért tartják – véli a színikritikus. A '70-es évek színházi állapotához képest ma még a függetlenül maradt társulatokat is sikerül lenyomni, apátia, rezignáció van. Nincs lehetőség kitörésre, nincs hozzá se pénz, se tér. 

Mindezek ellenérem még mindig működnek független színházi műhelyek, készülnek kis pénzből magyar sikerfilmek. Nem kurzusművek, hanem valódi érdekességek. Pénz persze lenne – bármire –, hiszen százmilliókat költ a hatalom olyan „saját” színházakra, filmekre, amelyektől azt reméli, hogy a közönség majd megszereti és „átáll”. Álpályázati cirkuszokkal zajlik a káderpolitika – fogalmazott Csáki Judit. 

A törekvés persze ezen a területen is arról szól, hogy „aki nincs velünk, az ne legyen, a kultúrában sem”. Óriási nemzetközi filmes sikerekről szól a propaganda, de ha kicsit utánanézünk, kiderül, hogy ezek a fesztiválok nem jegyzett, hanem a magyar kormány által finanszírozott események.

A szakember a színházi törvényt a korszak legaljasabb törvényének tartja, szerinte csak akkor számíthatunk változásra, ha a hatalmon lévők egymást kezdik felzabálni. Abban reménykedik, hogy ezt megfelelő mentálhigiénés állapotban megérheti. 

Pusztítani nagyon könnyű, de visszaépíteni nehéz és hosszú folyamat. Ennek ellenére reméli, hogy „lesz még magyar színház, üzenem azoknak, akik szeretnék elpusztítani, hogy nem fog menni”.

A KlikkTV Tíz című műsora ide kattintva nézhető meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom