Csalók kezére játszik a rezsiszámítás miatti bizonytalanság

HírKlikk 2022. november 11. 04:45 2022. nov. 11. 04:45

Kihasználják a csalók az új rezsiszámítás miatti bizonytalanságot, hamis számlákkal próbálnak pénzt szerezni. Az egyik energiaszolgáltatóhoz több mint háromszáz bejelentés érkezett a napokban arról, hogy ügyfelei hamis számlákat kapnak. Kiberbiztonsági szakértők azt mondták az ATV híradónak: mindenki ellenőrizze, milyen e-mail címről kapta a számlaértesítőt.

A csalók által elküldött hamis számlákon jól látható, hogy ha rákattintunk a feladóra, nem az energiaszolgáltató címe, hanem egy értelmetlen cím jelenik meg. A csalók ezúttal az E.ON nevében próbálnak pénzt beszedni. Varga Ivett, az E.ON szóvivője azt mondta az ATV Híradójának, hogy ezek a számlaértesítők nagyon hasonlítanak a szolgáltató által küldött levelekhez, azonban ilyenkor érdemes átgondolni, hogy valóban vártunk-e levelet onnan.

Varga Ivett elmondta, hogy az elmúlt napokban több mint 300 olyan bejelentést kaptak, ahol az ügyfeleknek gyanús lett egy-egy „számla".

„Ilyen esetben mi is megtesszük a szükséges lépéseket, de maguk az ügyfelek tudnak a legtöbbet tenni, ha résen vannak egy ilyen nem várt e-mail esetében" – tette hozzá.

A híradónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakember azt mondta: az adathalász támadások célja mindig az, hogy személyes illetve pénzügyi adatot és pénzt szedjen ki az áldozatból. Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a csalók lemásolják az adott bank, közműszolgáltató vagy biztosító weboldalát, és ha valaki rákattint az adott linkre, akkor egy olyan weboldalon találja magát, ami szinte ugyanúgy néz ki, mint az adott szolgáltatóé.

Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy alaposan nézzük meg a kapott számlákat. „Keressük fel a szolgáltató weboldalát, megéri egy kicsit kutakodni és mondjuk felhívni az ügyfélszolgálatot, ahol például megkérdezhetjük azt, hogy van-e számlatartozásunk egyáltalán" – mondta a szakember.  A szakértők azt javasolják, hogy ha csalásra gyanakszunk, jelentsük a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek.

Forrás: atv.hu