Csapdahelyzetbe lavírozta magát a Budapestre készülő Von der Leyen

HírKlikk 2021. július 5. 19:15 2021. júl. 5. 19:15

Bajban van Ursula von der Leyen bizottsági elnök, mert bejelentette, hogy az összes tagállam fővárosát felkeresi a gazdasági mentőcsomag kapcsán, így hírek szerint a jövő héten Budapestre is ellátogatna, de nemigen szeretne együtt mutatkozni Orbán Viktorral, már csak az LMBTQ-ellenes törvény miatt sem – írja előfizetői számára a Der Spiegel.

Von der Leyen benne van a populista csapdában, túlságosan sokáig elnéző volt Magyarországgal szemben, és most utolérik a következmények. Arról nem is szólva, hogy a körülmények most nem éppen alkalmasak egy ilyen úthoz. Brüsszelben a színfalak mögött megy a tanácskozás, hogy miként válaszoljanak a magyar provokációra. Lebegtessék meg, hogy hány milliárdot kap az ország, miközben az megszegi a kisebbségek jogait? Mindenesetre végigzongorázzák az összes eshetőséget. Nem lesz egyszerű azonban kiutat találni. Egyrészt mert von der Leyen szeret protokolleseményeken tündökölni. Másrészt mert lemondani csak igen nehezen lehetne a programot. Orbán azonnal úgy kommentálná, hogy lám, az EU kettős mércét alkalmaz, és ez nagyon jól jönne neki a belpolitikában.

A tárgyalást persze le lehetne bonyolítani a nyilvánosság kizárásával, ám akkor minek az egész felhajtás? A házigazdát észhez lehetne téríteni úgy is, hogy az EU mindaddig visszatartja az újjáépítési támogatást, amíg nem biztos, hogy a pénz nem a magyar politikus kegyenceinek a zsebében köt ki.

Katarina Barley, az EP alelnöke úgy jellemzi Orbánt, hogy az a velejéig korrupt. De von der Leyen ez ügyben aligha fog nyilvánosan szemrehányást tenni a házigazdának. Lehetséges újabb szerződésszegési eljárás indítása, de az sokáig tart és nemigen izgatja a kormányfőt. A jogállami mechanizmust von der Leyen mindaddig nem akarja igénybe venni, amíg arra nem bólint rá az Európai Bíróság.

EP-képviselők szerint azonban ily módon csupán a Fideszt és a PiS-t fedezi, mert nekik köszönhette a megválasztását. Von der Leyen aligha tud jól kijönni a csapdából, mert vagy tovább lavíroz, és akkor tovább erősödnek vele szemben a nyugati bírálatok vagy konfrontálódik, ezzel viszont beismeri, hogy kudarcot vallott a kivárás politikája – írta a hetilap.