Csereügylet lehetett Orbán „kávészünetes” kivonulása mögött

HírKlikk 2023. december 21. 19:45 2023. dec. 21. 19:45

Brüsszelben fogy a türelem Magyarországgal szemben, ám Orbán továbbra is hazardírozik, mert kemény szankcióktól nem kell tartania. Pedig alighanem jövőre is blokkolja az EU Ukrajna-politikáját, hogy újabb engedményeket csikarjon ki. Erdogan budapesti látogatása azt igazolta, hogy a török vezetővel összeillenek, miközben az unióban a magyar miniszterelnöknek egyre kevesebb barátja van.

A Neue Zürcher Zeitung brüsszeli tudósítója valószínűnek tartja, hogy Orbán a legutóbbi csúcstalálkozón csak azért ment bele a kávészünetes megoldásba, mert valamilyen csereügylet volt a hajlandósága mögött. A Bizottság közvetlenül előtte engedélyezte, hogy 10 milliárdot megkapjon a felfüggesztett forrásokból.

Az EU most azt hangoztatja, hogy alig egy hónap múlva, ha kell, Orbán nélkül is megszavazza Kijev támogatását, csak az a kérdés, miként lehet meggyőzni a kormányfőt. Egyelőre kizárt, hogy a Bizottság újabb pénzekkel akarná megnyerni. Daniel Freund német zöld képviselő szerint az Európai Parlamentben a nagy többség a lekenyerezés helyett inkább a kemény megregulázást szorgalmazza, ideértve az összes alap befagyasztását, a soros elnökség megvonását, valamint a szavazati jog felfüggesztését.

Ami a 7. cikkely alapján zajló eljárást illeti, Brüsszelben nemigen tapasztalni nagy kedvet a folyamat felújítására, mert több állam is fél, hogy legközelebb ő kerülhet sorra.

Egy európai diplomata szerint Orbán a múlt héten túlfeszítette a húrt. A többiek ezzel együtt azt választották, hogy simán megkerülték és látványosan elszigetelték, ami persze szintén büntetés volt – írta a konzervatív liberális svájci lap.

(A Neue Zürcher Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom